Yurtdışından getirilen cep telefonu, televizyon, radyo, video ve uydu alıcıları ile bazı cihazlardan 1 Ocak 2017'den bu yana alınan TRT bandrol ücretinin 2019 tarifesi açıklandı. Geçen yıllara kıyasla değişiklik olmayan ve 1-80 euro arasında değişen ücretler yine bir defaya mahsus olarak tahsil edilecek.
Resmi Gazete'de “Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları ve birleşik cihazlar ile bunların dışındaki görsel veya işitsel yayınları alabilen cihazlar için bir defaya mahsus ve 2019 yılı için geçerli olmak üzere bandrol ücreti alınmasına karar verildi” açıklamasıyla yayınlanan karar kapsamında tahsilatlar euro üzerinden olacak.
Buna göre cep telefonlarından 20, bilgisayar ve tabletlerden 10 euro tahsil edilecek. Televizyonlardan alınacak ücret ise ekran büyüklüğüne göre değişiyor:
- 51 ekrana kadar 10 euro
- 52-67 ekran arası 16 euro
- 68-85 ekran arası 22 euro
- 86-116 ekran arası 34 euro
- 117-148 ekran arası 40 euro
- 148 ekrandan yukarısı 80 euro
- Oto televizyonu 8 euro
Toplamda 38 ürünün listelendiği resmi gazete kararında, liste dışında kalan cihazlar için de 18 euro TRT bandrolü ödeneceği belirtildi.
Listede, artık kullanımı çok yaygın olmayan walkman tipi kasetçalarlar, pikaplar, radyo-kasetçalar-pikap olarak kullanılabilen bileşik cihazlar, cep tipi radyolar, DVD/VCD çalarlar da bulunuyor. Bu cihazlardan tahsil edilecek TRT bandrolü ise 1 ile 18 euro arasında değişiyor.
TRT Payı nedir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının elektrik faturaları ile elektronik aletlere ödedikleri ücretin belli bir yüzdesi, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu giderlerinin karşılanması amacıyla, “TRT Payı” olarak kesilir.
4 Aralık 1984’de kabul edilen 3093 sayılı “Türkiye Radyo Televizyon Gelirleri Kanunu” söz konusu uygulamayı şu şekilde açıklar:
“Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla hazırlanan bu Kanun; radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar ile görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlardan alınacak ücretler, elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak paylar ile çeşitli gelirlerin tahakkuk, tahsilat işlemlerini kapsar.”
Aynı kanunun dördüncü maddesi cihazı imal edenler ile ithal edenlerin ödeyeceği payları belirler.
Kanun kapsamında elektrik faturalarının yüzde 2’si TRT’ye giderken, sıfır elektronik cihazlardan alınan TRT bandrol ücreti, ürünlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin, televizyondan satın alanlar yüzde 8 bandrol ücreti öderken, bu oran cep telefonları için yüzde 6, bilgisayar ve tabletler için yüzde 2.
TRT, 2016 yılında elektrik faturalarından 793 milyon 428 bin lira, bandrol ücretlerinden ise, 962 milyon 145 bin lira gelir sağladı.
2017'de ise bandrolden elde edilen gelir, 1 milyar 472 milyona yükseldi. Elektrik faturalarından kesilen yüzde 2'lik TRT payı ise, artık sanayiciden alınmadığı için 2017'de, 690 milyon 177 bin liraya düştü.