Ekonomi dergisi Forbes’in yayınladığı “bu yıl milyarder statüsünü kazanan sağlık sektöründeki 50 kişi” listesinde birinciliği 4,2 milyar dolarlık servetiyle koronavirüs aşısını geliştiren BioNTech şirketinin kurucu ortağı Türkiye asıllı Alman Prof. Dr. Uğur Şahin elde etti.
Listedeki ikinci, koronavirüs aşısı geliştirdikten sonra bu yıl serveti 4.1 milyar dolara ulaşan ABD merkezli Moderna şirketinin Fransız CEO’su Stephane Bancel oldu.
Üçüncü sırada da Çin’de aşı üreten Shenzhen Kangtai Biyolojik Ürünler Başkanı olan Du Weimin’den geçen haziran ayında boşandıktan sonra şirketin yüzde 24’üne sahip olan Yuan Liping yer aldı.
Kanada’nın en zengin kadını unvanını da alan Yuan Liping 4,1 milyar dolarlık servete sahip. Öte yandan, 50 kişilik listede yer alanların yarısının Çinli olduğu belirtildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şirketin hisseleri yüzde 160 arttı
Türkiye doğumlu doktor, BioNTech'i 2008 yılında Almanya'nın Mainz kentinde, şirketin baş tıbbi sorumlusu olarak görev yapan eşi Özlem Türeci ile birlikte kurdu. Şahin, şirketin hisselerinin yaklaşık yüzde 17'sine sahip.
BioNTech'in hisseleri, ABD’li Pfizer ile birlikte geliştirilen koronavirüs aşısının yüzde 95 etkili olduğunun açıklanmasıyla birlikte hızlı bir şekilde yükseldi ve Ocak ayından bu yana yüzde 160 arttı. İlk dozlar 8 Aralık'ta Birleşik Krallık'ta ve 14 Aralık'ta ABD'de piyasaya sürüldü; milyonlarca doz da Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Kanada için ayrıldı.
BioNTech'i kurmadan önce Şahin ve Türeci, 2001 yılında biyofarma şirketi Ganymed Pharmaceuticals'ı kurdu ve 2016'da yaklaşık 460 milyon dolara Japonya merkezli Astellas Pharma'ya sattı.
Almanya'da onur ödülü Türeci ve Şahin'e
Almanya'nın önde gelen dijital medya kuruluşu Axel Springer de, '2021 Onur Ödülü'nü koronavirüs aşısını geliştiren Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e verdi.
Independent Türkçe, NTV