Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararına başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere çeşitli Barolar ve hukukçulardan tepki geldi.
TBB açıklamasında YSK'nın halkın sandığa olan inancını yerle bir ettiği öne sürüldü.
TBB’den YSK’ya 6 soru
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu Birlik merkezinde basın açıklaması yaptı. YSK’nın iptal kararından “kamu vicdanının son derece rahatsız olduğu” vurgulanan açıklamada “YSK’ya tek tek soruyoruz. Bu sorduğumuz sorulara delilleriyle birlikte inandırıcı cevaplar vermek, YSK’nın anayasal görevidir. Türk Milleti’ne karşı boynunun borcudur” denildi. Açıklamada özetle şöyle denildi:
“YSK seçim takviminde, sandık kurullarının usulsüz oluşturulduğu gerekçesiyle tam kanunsuzluk itirazının 2 Mart 2019 tarihine kadar yapılabileceği yazıyor. Seçim hukuku, usul ve şekil hukukudur. Bu tarihe kadar sandık kurullarının oluşumuna itiraz edilmediği halde, seçim gününden sonra yapılan itirazları YSK, hangi gerekçeyle değerlendirmeye almıştır?
YSK’nın yerleşik kararlarında ‘seçimden sonra sandık kurulu başkan ve görevlilerinin görevlerini kötüye kullanmalarının söz konusu olması ve suçun oluştuğunun anlaşılması, ilgililerin cezalandırılmalarını gerektirir. Ancak seçimin iptaline neden olmaz’ denilmekte iken, ne olmuştur da YSK bu yerleşik kararından sadece İBB başkanlığı seçimi ile sınırlı olarak dönmüştür?
Sandık kurulu başkanlarının ve sandık kurullarında görev yapacak kamu görevlilerinin belirlenmesi seçmenin, siyasi partilerin veya adayların iradesine bağlı değildir. Bu kişileri ilçe seçim kurulları belirlemektedir. YSK hangi gerekçeyle kendi hatasını seçmene yüklemektedir?”
“Seçim sistemi YSK tarafından ağır şekilde yaralanmıştır”
Seçim zarfında 4 farklı oy olduğu hatırlatılan TBB açıklamasında “Madem ki sandık kurullarının oluşumunda tam kanunsuzluk vardır; YSK hangi hukuki ve mantıki gerekçeyle aynı zarflardan çıkan üç seçim sonucunu geçerli kabul etmiş, sadece İBB başkanlığı sonucunu iptal etmiştir?” denildi. YSK’nın çifte standart uyguladığı öne sürülen açıklama şöyle devam etti:
“YSK; usulsüz belirlendiğini iddia ettiği başkan ve üyelerin, büyükşehir belediye başkanı seçiminde hangi yöntemle seçimin sonuçlarına etki ettiklerini delilleriyle açıklamak zorundadır. Çünkü sandık kurullarının oluşumuna itiraz süreci iki ay önce tamamlanmıştır.
İlçe seçim kurulları tarafından usulsüz atandıkları iddia edilen bu görevlilerin seçim sonuçlarına nasıl müdahale ettiklerinin kararda delilleriyle açıklanması zorunluluğu vardır. Böyle bir delilden ve açıklamadan kamuoyu haberdar değildir. Seçmen haklı olarak, seçim sonucuna, iddia konusu sandık kurulu başkanlarının değil, doğrudan doğruya YSK’nın müdahale ettiği inancındadır.”
“YSK sandığa olan inancı yerle bir etti”
1950’den bu yana ağır aksak da olsa işleyen seçim sisteminin YSK tarafından ağır şekilde yaralandığı öne sürülen açıklama şöyle sona erdi:
“Bu iptal kararının kazananı yoktur. Sevineni de olmamalıdır. Hangi siyasi partiye veya adaya oy vermiş olursa olsun, vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun sandığa inancı maalesef YSK tarafından oy çokluğuyla yerle bir edilmiştir. YSK kararının oy birliğiyle verilememiş olması, karşı oyların bulunması, Kurul’un kendi içinde de kamu vicdanında oluşan derin yaranın oluştuğunun kanıtıdır. Umutsuzluğa yer yoktur. Seçim İstanbul’da tekrarlanacak ama tüm ülke sathında yaşanacaktır.
YSK’nın hukuk mantığını zorlayan kararı, sadece ve sadece Türkiye üzerine nice senaryolar yazan ve oynayan küresel güçler ile onların tetikçilerini sevindirmiştir. Türkiye demokrasisinin aldığı ağır yara; ülkemizi karıştırmak, bölmek, sınırlarımız ötesindeki menfaatlerimizi koruyamaz hale getirmek isteyenlerin işine yaramıştır. Bu sevinci bu çevrelerin kursağında bırakmak, ancak seçim sürecini olgunlukla geçirmeye bağlıdır. Milletimizin sağduyusuna inancımız tamdır.”
İstanbul Baro Başkanı Durakoğlu: Seçim değil, iptali şaibeli oldu
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu YSK’nın seçim iptali kararına ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
“Ben bir hukukçuyum ve her kararın gerekçesine bakarım. Ama bu YSK kararının gerekçesini merak edecek kadar saf değilim. Çünkü ben asıl gerekçeyi biliyorum. Sandık; sadece "seçtiği" takdirde değil, aynı zamanda "değiştirebildiği" taktirde bir demokrasi enstrümanıdır. Değiştiremiyorsa demokrasi yoktur. Şimdi, seçim değil, onun iptali ‘şaibeli’ oldu. Bunun adı jüristokrasidir. Halka hesap verme kaygısı olmayan ve siyaseten sorumsuz olan yargıçların öznel yorumları ile biçimlenen bu yöntem, oligarşik yönetimin teminatı olur.”
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ankara Barosu: Darbenin tam da karşısındayız
Ankara Barosu YSK’nın seçim iptali kararının ardından olağanüstü toplandı. Baro Başkanı Erinç Sağkan meslektaşlarını bugün Ankara adliyesine çağırırken, yüzlerce avukatın katıldığı gece saat 1.30’daki toplantıda şu açıklamayı yaptı:
“Avukatlara tarafsız olun diyenlere cevabımızdır; tarafız! Sizin hukuksuzluğunuzun karşısındayız! Haklı çıktık, ne kadar haklı çıktığımızı söylemek için buradayız. Tekrar tekrar bıkmadan, usanmadan şunu açıklamak istiyoruz. Ankara Barosu demokratik özgürlüklerin, seçme ve seçilme hakkının, insan haklarının ve yargı bağımsızlığının yanındadır ve bu alanda taraftır, taraf olmaya devam edecektir. Bizim açımızdan bu mücadele bugün yeniden başlamaktadır. Tam da YSK’nın karşısından, tam karşı binasından haykırıyoruz. Yaptığınız hukuksuzluğun tam da karşısındayız, yaptığınız darbenin tam da karşısındayız”
İzmir Barosu adalet nöbeti başlattı
İzmir Barosu binası önünde toplanan baro üyeleri seçimlerin İstanbul'da yenilenmesi kararını protesto ederek adalet nöbeti başlattı. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel şu açıklamayı yaptı:
"İzmir Barosu üyeleri yenilenecek seçimlerde İstanbul'da da görev almaya taliptir. Cumhuriyetin ve demokrasinin kalesi İzmir bu süreçte İstanbul halkını yalnız bırakmayacaktır. Alınan karar tarih önünde hükümsüzdür. YSK üyeleri aldıkları karar ile YSK Kanunu'nun kendilerine verdiği yetkiyi kötüye kullanmışlardır. Bu karar ülkemizde yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını ve yargının siyasi iktidar tarafından bir enstrüman olarak kullanıldığını tescil etmiştir.”
Barışçıl gösteri haklarını kullanacak yurttaşların yanında olunacağı belirtilen İzmir Barosu'nun açıklamasında şöyle denildi:
“İzmir Barosu üyeleri yenilenecek seçimlerde İstanbul'da da görev almaya taliptir. Cumhuriyetin ve demokrasinin kalesi İzmir bu süreçte İstanbul halkını yalnız bırakmayacaktır. Baromuz, bu kararı verenlerle ilgili olarak her türlü hukuki başvuruyu yapacaktır. Tüm barolarımızı ve Türkiye Barolar Birliği'ni bu süreçte demokrasinin yanında olmaya davet ediyoruz. Demokrasinin son kırıntılarının da ortadan kaldırıldığı bugün itibari ile tüm yurttaşlarımızı ve demokratik kitle örgütlerini yenilenecek seçimlere kadar her akşam 20 ile 21 saatleri arasında baromuz önünde demokrasi nöbeti tutmaya çağırıyoruz.”
Hukukçu akademisyen Kerem Altıparmak, "Türkiye'nin asli sorunu hukuk devleti olmayışı" dedi.
“Tamamı Yargıtay ve Danıştay üyelerinden oluşan, en güvenceli yargıçların oluşturduğu YSK'nin durumu bu. Asliye cezasını, sulh ceza hakimini varın siz düşünün. Türkiye'nin asli sorunu hukuk devleti olmayışı. İstanbul seçimleri bunun on binlerce sonucundan sadece biri.”
TBB eski Başkanı Vedat Ahsen Coşar, “YSK verdiği bu karar ile hem hukuku, hem demokrasiyi, hem de Kendisini mezara gömmüştür. Bu rahmetlilerin cenaze namazını artık AKP'ler kılar. Elveda demokrasi, elveda hukuk , elveda seçim!” paylaşımında bulundu.
Anayasa Profesörü Burhan Kuzu "Türkiye bir hukuk devletidir" dedi.
“Türkiye bir hukuk devletidir. Kişisel çıkarlarımıza, canımızın isteğine göre hukuk olmaz. 28 Şubat'ta, 27 Nisan'da, AK Parti'yi kapatma davasında biz de çok tepki gösterdik. Ama hukukun üstünlüğüne saygı duyduk. YSK 'ya saldırmayı bırakalım; sandığa gidelim. Karar kesinsiniz.”
Anayasa Profesörü Süheyl Batum Twitter'dan,“Artık bitti ‘hukuk’ maalesef. YSK'nın hiç bir haklı, makul, ‘hukuki’ gerekçesi yok. Ne yasalarda var, ne eski kararlarında var. Tek gerekçeleri var; ‘Başkan böyle istiyor’. Yazık şu güzel ülkeye ... Ne olursa olsun olsun, son aşamada hukuku bu denli çiğneyemezler diyordum. Ama oldu!” diye yazdı.
TBB Denetleme Kurulu Üyesi, İstanbul Barosu eski saymanı Ufuk Özkap, YSK’nın İstanbul seçimini iptal kararını 4 yedek üyenin katılımıyla aldığını, kararın hukuksuz olduğunu öne sürdü.
YSK da 7 Asil 4 yedek üye var , oylamaya 11 üye katılıyor ve 7-4 itiraz kabul ediliyor,mesele yedeklerinde asiller gibi oy kullanmaları.Bu hukuksuzluğu dile getirmek gerekiyor.Hiçbir kurulda yapıda yedekler oy kullanamazlar. Alınan karar geçersizdir. pic.twitter.com/7cqFW1Fkl9
— Av.Ufuk ÖZKAP (@UfukOzkap) May 7, 2019
Av Hüseyin Ersöz “YSK Başkanının muhalefet kararı, Hukuk Devleti kazanımlarından çok şey götürdü” derken, Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt “Umutsuzluk Türk Milletine yakışan bir hal değildir. Atam üzülür. #Ekremİmamoğlu mazbatayı aldıktan sonra bir beka tehlikesi yaşamadığımız ortaya çıktığına göre, yenilenecek #İstanbul seçiminde neyin propagandası yapılacak merak ediyorum” paylaşımında bulundu.
Independent Türkçe