Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ruhsat vermesiyle birlikte Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları, sondaj çalışmaları yapıldığı bölgede görev yapmaya başladı.
Bölgede sismik araştırmalarını sürdüren 'Barbaros Hayreddin Paşa' ve Fatih gemisi, koruma içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Rum yönetimi: Tutuklama emri çıkartırız
Sondaj çalışmalarının başlaması üzerine Rum yönetimi, Fatih gemisinde görev alan personele “uluslararası tutuklama emri çıkarırız” mesajını iletti. Söz konusu mesaj Kıbrıs Radyosu aracılığı ile iletildi.
Radyodan yapılan anonsta şu mesaj verildi:
"Münhasır ekonomik bölgede ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kıta sahanlığında yasadışı operasyonlar yürütüyorsunuz. Davranışlarınız uluslararası hukuku ve nakliye güvenlik kurallarını ihlal ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları uyarınca ciddi suçlar işliyorsunuz. Fatih'in yasadışı faaliyetlerini destekleyen ve teşvik eden kişiler, şirketler, çalışanlar veya hizmetler sunanlar, uluslararası hukuku ve deniz güvenliği kurallarını ihlal ediyor"
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) yayın yapan Alphanews’in haberine göre "Amacımız Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereleri sürdürmek" diyen Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, "Türk gemilerinin ülkenin egemen haklarını ihlal ettiğini ve bölgede gerginlik yarattığını" öne sürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rum yönetiminin Fatih mürettebatı hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarıp çıkarmayacağı da sorulan Prodromu "Yasanın verdiği izin çerçevesinde, bu tür faaliyetlere katılanların kişisel sorumlulukları vardır ve aranabilir. Bu, hükümetin planladığı önlemlerden biridir. Kıbrıs (Rum) Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde sondaj yapılması halinde gemi kaptanları olarak veya destek hizmetleri verenler olarak uluslararası yargıda kovuşturulabilirler" diye konuştu.
Politis gazetesi ise, Fatih gemisinin, Akama Burnu'ndan 45 deniz mili batıda 3 Eylül tarihine kadar sondaj gerçekleştireceğini yazdı.
Öte yandan Active Radyo'ya konuşan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Vasilis Palmas, tutuklama kararına gerekçe olarak, arama çalışmalarının Rum hükümetinin onayı alınmadan gerçekleştirilmesini gösterdi.
Hafta sonunda Kuzey Kıbrıs'taki temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fatih sondaj gemisi ve araştırma gemilerinin adadaki Türk yönetiminin ruhsat verdiği alanlarda doğalgaz arama çalışmalarına başladığını açıklamıştı.
Türkiye'nin sondaj faaliyetlerini duyurmasına ABD, AB ve Mısır’dan ayrı ayrı tepkiler geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin sondaj faaliyetleri ile ilgili “kışkırtıcı” yorumunda bulunmuştu.
GKRY, 2011 yılında hidrokarbon aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti.
Bunun üzerine KKTC de Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğal gaz arama yetkisi vermişti.
Independent Türkçe, Ajanslar