ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette, ülkesinin gaz ve diğer petrol ürünlerini Avrupa pazarına sunmak istediğini açıkladı. ABD’nin bu arzusunun nedenini ise Avrupa ülkelerinin tek kaynağa, yani Rusya gazına olan bağımlılığını azaltmak olduğunu söyleyen Bakan Brouillette, ABD'nin Doğu Akdeniz'de yatırım fırsatları yakalamak için Mısır ve İsrail ile bir takım anlaşmalar yaptığına işaret etti.
Salı günü düzenlenen basın toplantısında telefonla gazetecilere açıklamalarda bulunan Brouillette, ABD’nin Ortadoğu ülkeleri ve bölgedeki büyük petrol ve gaz üreticileri ile büyük bir anlaşması olduğunu belirtti. Bunun uzun soluklu bir ortaklık olduğunun altını çizen ABD’li Bakan, Doğu Akdeniz'de gaz ve petrol aramalarının yanı sıra Rus gazına bağımlılığı azaltmak için Avrupa ülkelerine boru hatları döşenmesi konusunda Mısır ve İsrail ile görüşülen yeni yatırım fırsatları olduğunu kaydetti.
Mısır ve İsrail ile görüşülen adımların atılması halinde, Filistin ve diğer ülkelerin yanı sıra Mağrip ülkeleri gibi Akdeniz'e komşu tüm ülkeler üzerinde etkisinin büyük olacağını belirten Brouillette, önümüzdeki yılın başlarında yapılacak toplantılarda söz konusu ülkelerin, kendilerine ekonomik açıdan fayda sağlayacak ve büyük bir jeopolitik dönüşüm gerçekleştirecek olan görüşmelere davet edileceğini vurguladı. Brouillette ayrıca Amerikalı yatırımcıları fırsatı değerlendirmeye ve bu yatırıma katkıda bulunmaya çağırdı.
ABD’li Bakan açıklamasında şunları söyledi:
"Mısır ve İsrail ile yaptığımız görüşmelerde, diğer ülkeleri de Akdeniz'de yararlanılabilecekleri fırsatlarla ilgili görüşmelere davet etmeyi kararlaştırdık. Filistin, Fas ve diğer bazı ülkeler davet edilecek. Mısır ve İsrail arasında gaz ve petrol boru hatlarının döşenmesi için Ortadoğu Gaz Forumu oluşturulmasının yanı sıra bölgede elektrik tedarik ve hidrojen kullanımı fırsatlarıyla birlikte bu teknolojiye artan bir ilgi var."
Mısır ve İsrail ile yapılan görüşmelerde ele alınan konulardan birinin de çalışmada şeffaflık ilkesini ve yatırımcılar için hukuki kavramı netleştirmek, sözleşmelerin ve hükümlerin gizliliğinin değişmemesi için güvence altına alınmasını sağlamak olduğuna dikkati çeken Brouillette, geçtiğimiz yıllarda ABD’nin bu tür anlaşmalarda tutarlılık ve istikrarın pek çok örneğini sunduğuna işaret edildiğini söyledi. ABD’li Bakan, "Bu deneyimi ve ilkelerinin yanı sıra sözleşmelerdeki yasal ilkelere ve sabitelere bağlılığı dünyadaki ortaklarımıza aktarmak istiyoruz" dedi.
ABD ve Irak arasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesindeki petrol ile ilgili görüşmelere de değinen Brouillette, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, IKBY ile sorunların çözülmesinin ele alındığını görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Öneriler yakında yayınlanacak. Her iki tarafın üzerinde yoğunlaştığı çalışma Amerikalı yatırımcılarına fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.
ABD’nin bölgedeki enerji üreticisi ülkelerle görüştüğü en önemli konulardan birinin, enerjiyi uygun fiyata güvence altına almak olduğunu belirten Brouillette, önümüzdeki Ocak ayında bölgedeki bazı ülkelerle daha büyük bir toplantı yapılmasının sabırsızlıkla beklendiğini kaydetti. İran’ın saldırgan faaliyetlerinin sınırlandırılması konusunun tartışıldığını söyleyen ABD’li Bakan, Washington’ın, huzurlu ve istikrarlı bir dünya için Tahran’a baskı uygulamaya devam ettiğini vurguladı.
ABD’nin yenilenebilir enerji üretimini teşvik etmeye katkıda bulunacak çok sayıda teknoloji sağladığından, dünya ülkelerini yeni ve yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmaya çağırdığını söyleyen Brouillette, ayrıca Amerikan şirketlerinin çok önemli bir teknoloji olan enerji depolamada uygun yöntemi sağladıklarını kaydetti. Brouillette, "Geçtiğimiz Ekim ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail ve Bahreyn ile yaptığımız görüşmelerin odak noktası olan bölge ülkelerinin daha fazla yatırım çekmesini istiyoruz. Görüşmeler takip edilecek" ifadelerini kullandı.
ABD Enerji Bakanı son olarak şunları söyledi:
"ABD petrolünü dünyaya ihraç etmek için daha büyük bir kapasite istiyoruz. Asya pazarlarına açılmayı planlıyorduk, fakat pandemi (Kovid-19 salgını) her şeyi etkiledi. Ham petrole ve rafine malzemelere talep çok azaldı. Talep miktarının eski seviyesine dönmesini istiyoruz. Yenilenebilir enerji ümit verici bir gelişme. Bu da elektrik ve kimyasal üretiminde dünyaya fayda sağlayacaktır. Pazarları geliştirmek için 2050 yılına kadar bu alana yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu bağlamda BAE'yi pazara geri dönmeye ve yenilenebilir enerji alanında çalışmalarına devam etmeye çağırıyoruz."
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.