Antik Mısır'da sahtecilik: Gümüşün değeri kasten düşürülmüş

Bilim insanları iki farklı yöntemle gümüşte sahtecilik yapıldığını tespit etti

Lidyalıların madeni parayı icat etmesinden önce gümüş bir para birimi olarak Akdeniz'de yaygın şekilde kullanılıyordu (Reuters)

İsrail’deki arkeolojik bölgelerde ortaya çıkarılan Bronz Çağı’na ait 35 farklı gümüş definesinin kimyasal bileşimini inceleyen bilim insanları, Antik Mısır'da gümüşlerde sahtecilik yapıldığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayfa Üniversitesi’nde doktora öğrencisi Arkeolog Tzilla Eshel, söz konusu definelerden 8’inin birçok güçlü krallığın yıkıldığı Bronz Çağı Çöküşü dönemine ait olduğunu belirtti. Araştırmaya göre, söz konusu parçaların değeri, gümüş yerine daha ucuz bakır alaşımları veya saf gümüş gibi görünen bir dış yüzey sağlayan arsenikle kasten düşürülmüş.

LiveScience'ın haberine göre, gümüşler, Kenan Diyarı'nın Antik Mısır tarafından yönetildiği zamanlara dayanıyor. Bu yüzden bilim insanları, sahteciliğin Mısırlı yöneticilerden kaynaklandığını ve muhtemelen değerli gümüşlerin tedariğinin başarısız olduğu gerçeğini gizlemek için ortaya çıktığını düşünüyor.

Sahteciliğin Mısırlılar Kenan’ı terk ettikten sonra da devam ettiğini belirten Eshel, sözlerine şöyle devam etti:

Fakat bunu başlatanlar muhtemelen onlardı.

Eshel ve ekibi, definelerden birisi İsrail’in kuzeyindeki Beit Shean, diğeri de Megiddo’dan olmak üzere en eski ikisini belirledi. Milattan önce 12. yüzyıla ait bu gümüşler, Yeni Krallık’ın Kenan Diyarı'nı 300 yıl boyunca yönettiği zamana denk geliyor.

 

Ejwk74iLQw5R5RuNoho8vD-970-80.jpg
Beth Shean'deki gümüşlerden bazıları (Beth Shean Expedition​​​​​​​)

 

Beit Shean’den gelen definedeki gümüşler yaklaşık 157 gram ağırlığındaydı. Bakır ve diğer ucuz metallerle karıştırılan bu parçalar, yalnızca yüzde 40 gümüş içeriyordu. İçindeki külçeler, zenginleştirilmiş bir gümüş yüzeye sahip olsa da eritilip soğutulmasıyla, bakır ağırlıklı çekirdeği ortaya çıktı.

Megiddo’dan gelenlerse 98 gram ağırlığındaydı ve yüzde 20 oranında daha az gümüş içeriyordu. Bunların değerinin düşüklüğü, arsenik kullanılarak gizlenmişti.

Eshel, gümüşün değerini düşürmedeki her iki yöntemin de başarmak için önemli miktarda çalışmayla bilgi birikimi gerektirdiğini ancak arsenik kullanmanın biraz daha basit olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu:

Sahtecilik olarak başladığını ve daha sonra belki de zamanla bir adet haline geldiğini düşünüyorum. Gümüş-bakır-arsenik cevherini 250 yıl boyunca üretebileceğinizi ve  hiç kimsenin bunu fark etmeyeceğini sanmıyorum. Çünkü zamanla yeşile dönerek paslanıyor.

Gümüş külçeleri kesme uygulaması da aynı zamanda ortaya çıkıyor. Eshel, bunun gümüşleri kontrol etmenin bir yolu olabileceğini ekledi.

Araştırma, 2021 Ocak’ında hakemli bilim dergisi Journal of Archaeological Science’ta yayımlanacak.

 

Independent Türkçe, LiveScience

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU