GYODER: Konut fiyatlarında yüzde 26.22 ile bugüne kadarki en yüksek artış yaşandı

Üçüncü çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49’luk bir artış gösterdi ve çeyreklik bazda en yüksek seviyesine ulaşarak 536 bin 509 adet olarak gerçekleşti. Konut kredilerinin büyüklüğü ise 277 milyar liraya ulaştı

Üçüncü çeyrekte yabancılara 11 bin 903 adet konut satıldı / Fotoğraf: AA

Geyrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), ‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2020-3. Çeyrek Raporu’nu yayınladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapora göre üçüncü çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49 arttı ve verilerin açıklanmasından bu yana çeyreklik bazda en yüksek seviyesine ulaşarak 536 bin 509 adet olarak gerçekleşti. Konut fiyatları da ağustos itibarıyla 1 yılda yüzde 26.22 arttı ve bugüne kadarki en yüksek artış oranı gözlemlendi.

Haziran itibarıyla başlatılan konut kredisi kampanyasının etkisiyle düşük seyreden faiz oranları temmuz ve ağustos aylarında konut satışlarını ve konut fiyat artışlarını olumlu yönde etkiledi. Eylül itibarıyla faiz oranlarında kayda değer bir artış görüldü ve geçen yılın aynı ayına göre satışlarda yüzde 6.92 gerileme oldu.

Kredi hacmi 277 milyar

Raporda dikkat çeken diğer veriler şöyle;

  • Üçüncü çeyrekte önceki yılın aynı dönemine göre, sıfır konut satışları yüzde 23.3 düştü. İkinci el ise yüzde 64 arttı. Yabancılara satışlarda yüzde 259.2 artış görüldü ve üçüncü çeyrekte yabancılara 11 bin 903 adet konut satıldı.
  • 2019 yılı temmuz ayında başlayan konut kredisi faiz oranlarındaki azalış trendi 2020 yılı ağustos ayı sonu itibarıyla artış trendine girdi. 2020 yılı ağustos ayı başında yüzde 0.75 seviyesinde gerçekleşen konut kredisi faiz oranı, 2020 yılı Ekim ayında yüzde 1.17 seviyesine yükseldi.
  • Aynı şekilde 2019 yılı temmuz ayı başında azalış trendine giren ve 2020 yılı ağustos ayı itibarıyla yüzde 9.22 seviyesine gerileyen yıllık faiz oranı ise, 2020 yılı ekim ayı sonunda yüzde 15.04 seviyesine yükseldi. 2020 yılı eylül sonunda konut kredisi hacmi 277 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
  • Kamu mevduat bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı 2019 yılı eylül ayında yüzde 54.7 seviyesindeyken, 2020 yılı eylül ayında yüzde 63.3’e yükseldi.
  • Türkiye’de Gayrimenkul Yatırım Fonu pazar büyüklüğü 30 Eylül itibarıyla 7 milyar TL seviyesine ulaştı. İhraç dönemi devam eden ve ilk defa yatırım alan fonlar da dahil olmak üzere toplam 46 gayrimenkul fonu yatırım aldı.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Yeni projelerin üretilmesi lazım

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Gayrimenkul sektöründe çok fazla büyüme motivasyonu şu anda eskisi kadar yok. Yeni projelerin üretilmesi lazım. Gerçek anlamda ihtiyaç var. Şu andaki arz temposuyla gidilirse bu ihtiyacı karşılamayabilir, bu otomatik olarak fiyatların yükselmesine sebep olacaktır” dedi. 

Kalyoncu, online olarak gerçekleştirilen 8. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, pandeminin, deprem gibi normal zamanda konuşulmayan şeylerin konuşturmaya başladığını belirtti. 

İnsanların yaşama alanlarından beklentisinin daha az katlı yapılar olarak şekillendiğini ifade eden Kalyoncu, yürüyerek bir yerden bir yere gidilebileceğinin, bisiklet yollarının olduğu bir şehirleşmenin mümkün olabileceğinin pandemi döneminde görüldüğünü söyledi. 

kalyoncu.jpg
GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu / Fotoğraf. Twitter @tugvaTR

 

“Arsalara hesaba, kitaba uymayan teklifler yaptılar”

Kalyoncu, gayrimenkulün ihtisas gerektiren bir alan olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Herkesin gayrimenkul geliştireceği bir alan oluşursa bu bizim beklentilerimizi karşılamayacak yapılı bir çevre oluşturabiliyor. Türkiye de bunu yaşadı. Gayrimenkulün yüksek getiri sağladığı dönemlerinde, 2007 civarında, eski tekstil firmaları, gıda firmaları, enerji sektöründeki firmalar hep gayrimenkul yatırımları yaptılar. Arsalara hesaba, kitaba uymayan teklifler yaptılar. Arsa maliyetleri özellikle İstanbul’da bazı bölgelerinde ciddi şekilde yükseldi. Yapı endüstrisi içinden gelmeyen bir bakış açısıyla bu sektörde faaliyet gösterdiğinden yine hatalar yapıldı”

“Getirisi kadar riski de yüksek”

Gayrimenkul sektörünün getirisinin yüksek olmasının yanında riskinin de yüksek olduğunu anlatan Kalyoncu, “Gayrimenkul sektörünün daha rafine bir hale geldiğini görüyorum. Gayrimenkul sektöründe çok fazla büyüme motivasyonu şu anda eskisi kadar yok. Yeni projelerin üretilmesi lazım. Gerçek anlamda ihtiyaç var. Şu andaki arz temposuyla gidilirse bu ihtiyacı karşılamayabilir, bu otomatik olarak fiyatların yükselmesine sebep olacaktır. Fiyatların yükselmesinin bir diğer sebebi ise yapım maliyetlerinin son yıllarda yükselmesidir. Bunlar da fiyatlara tam yansıtılamadı” diye konuştu.  

 

Independent Türkçe, AA, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU