Yeni tıp koronavirüs (Kovid-19) pek çok meslek grubunun işleyişinde ciddi sorunlara yol açtı.
Hastalığa yakalan insanlar mevcut işlerini takip etmekte zorlanıyor.
Ancak aksayan işler kimi zaman ciddi sorunlara ve hak kayıplarına yol açabiliyor.
Avukatlar bu sorunu en fazlasıyla yaşayan meslek gruplarının başında geliyor.
Kalabalık adliyeler, Kovid-19 hastalığı riskinin de en yüksek olduğu yerler.
Bundan dolayı birçok avukat bu hastalıkla mücadele ediyor.
Avukatlardan yapılan sosyal medya paylaşımlarında adliyelerdeki sıkıntı sıklıkla dile getiriliyor.
Sadece Çağlayan'da 55 hakim izinli. Memurları, icra müdürlüklerini saymıyorum. Bakalım nereye kadar böyle devam edecek? En azından taraf olmayanları almayın içeri, HES kodu zorunluluğu getirin. Biraz olsun nefes alınabilsin. Çığ gibi büyüyor görmüyor musunuz? @adalet_bakanlik
— Begüm Tekin (@Av_BegumTekin) November 24, 2020
Kovid-19'la mücadele eden avukatlardan biri de İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Uğur Deniz Engür.
Hastalığı nedeniyle evinde tedavisi devam eden Engür, bu süre zarfında boş durmayarak birçok meslektaşının hak kaybına uğramasına neden olan bir sorunla ilgili girişim başlattı.
Engür, bu nedenle Hakimler Savcılar Kurulu'na (HSK) başvurarak Kovid-19 hastası ya da temaslı avukatların işlerinde mazeretli sayılması için tavsiye kararı alınmasını istedi.
Engür'ün bu talebine Avukat Hakları Grubu da destek verdi.
"Hak kayıpları oluyor"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Engür, adliyelerde hakim, savcı ve personel, Kovid-19'a yakalandığında, doğal olarak izin alındığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
Bu süre zarfında kalem kapatılıyor ya işler duruyor ya da başka adliyelerden gelen personel işleri yürütüyor. Oysa Türkiye'de avukatların çoğu tek çalışıyor. Avukatların mesleki sorumluluğu gereği yapmaları gereken işler var ve bunların çoğu süreye tabi. Süre gecikince hem avukatların sorumluluğu doğuyor, hem de müvekkillerinin hak kaybı oluyor.
"Mücbir sebep sayılsın"
Avukatların karantina süresince işlerini takip edememelerinin büyük sıkıntılara yol açtığını söyleyen Engür, sözlerini şöyle devam ettirdi:
Biz de bu nedenle bu durumun mücbir sebep (elde olmayan) olarak kabul edilmesi talebiyle HSK'ya başvurduk. Bakanlık'tan UYAP vasıtası ile hasta olduğunu bildiren avukatlara tebligat yapılmamasına, yaparsa da hak kaybına yol açmaması için işlemin yeniden yapılmasına yardımcı olmasını istedik.
"İzmir depreminin ardından verilen tavsiye kararı Kovid-19 hastaları için de verilsin"
Taleplerine şu ana kadar cevap alamadıklarını söyleyen Engür, benzer bir tavsiye kararının İzmir depreminden sonra verildiğini şimdi bu tavsiyenin Kovid-19 hastası avukatlar için de verilmesini istediklerini kaydetti.
© The Independentturkish