Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının Birleşik Krallık ve Brezilya'daki son aşama testlerinden elde edilen verilere göre, en az bir ay arayla olmak üzere yarım doz ve bir tam doz uygulandığında aşı koronavirüse karşı %90 etkililik gösteriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Diğer bir doz şekline göre, en az bir ay arayla iki tam doz uygulandığında aşının etkililiği %62 oluyor. Her iki doz şeklinin de ortak analizinde aşının ortalama etkililiği %70 olarak saptandı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Oxford'un aşısının testlerde çok etkili olduğunun kanıtlanması inanılmaz heyecan verici bir haber" dedi.
Hangi aşı ne kadar etkili?
AstraZeneca aşısının %60 ve %90 aralığındaki etkililiğine karşın, ABD'li ilaç şirketi Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının etki oranı yüzde 90 olarak açıklanmıştı.
Bu açıklamdan bir hafta sonra koronavirüs aşısının klinik testlerinin son analizini yapan Pfizer yetkilileri, aşının yüzde 95 oranında koruyucu etkiye sahip olduğunu açıkladı.
Pfizer ve BioNTech tarafından paylaşılan verilerde koronavirüs aşısının 65 yaş üzerinde olanlarda etkisinin yüzde 94 oranında olduğu açıklandı. Pfizer, BioNTech ile birlikte geliştirdiği aşının acil kullanım yetkisi için geçtiğimiz günlerde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) resmi başvuru yaptı.
Çin şirketi Sinovac, Türkiye'de de denemeleri süren CoronaVac adlı aşının birinci ve ikinci faz sonuçlarının başarılı olduğunu açıklamıştı. Ancak üçüncü fazla ilgili sonuçlar henüz yayımlanmadı.
ABD'li ilaç şirketi Moderna ise yapılan klinik araştırmada, ürettikleri koronavirüs aşısının yüzde 94,5 etkili olduğu açıklamıştı.
Gamaleya Mikrobiyoloji ve Epidemiyoloji Ensititüsü ile Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının üçüncü faz testlerin ardından başarı oranının yüzde 92 olduğu açıklanmıştı.
Independent Türkçe, Reuters