Almanya'da Federal Parlamento, ülkede aşırı sağcı bir akım olarak nitelendirilen "Bozkurtlar"ı (Ülkücü Hareket) yasaklamak için girişim başlattı. İktidardaki koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in ortak başvurusu ile başlatılan girişim, federal hükümetin Ülkücü Hareket'in yasaklanması konusunu ele almasını öngörüyor.
Sözkonusu partilerin ortak dilekçesinde, Ülkücü Hareket'in ırkçı, Yahudi düşmanı, ve demokrasi karşıtı olduğu, ayrıca Almanya'nın iç güvenliğini de tehdit ettiği iddiaları yer aldı.
Deutsche Welle'nin haberine göre; Almanya'nın iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda da, "Bozkurtlar" milliyetçi ve aşırı sağcı ideolojinin taşıyıcısı ve yayıcısı olarak nitelendiriliyor.
Raporda Almanya'daki Ülkücü Hareket mensuplarının Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ittifak halinde olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile de sıkı bir ilişki içinde olduğu iddia edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fransa hükümeti, yaklaşık iki hafta önce ülkedeki Ülkücü Hareket'in tüm faaliyetlerini yasaklama kararı almıştı. Karara gerekçe olarak, bu hareketin dışlayıcılığı ve nefreti körüklediği ve bazı şiddet olaylarına karıştığı belirtilmişti. Almanya'da işleme konan başvuru dilekçesinde de Fransa'nın aldığı karardan övgü ile bahsedilirken, "Diğer ülkelerin de bu örneği takip edeceğinin umut edildiği" ifadesi yer aldı.
Dayanışma talebi
Ülkücü Hareket'in dernek ve organizasyonlarının yasaklanması talebinin de yer aldığı dilekçede Almanya, Avrupa ve Türkiye'de tehdit edilen kişi ve gruplarla dayanışma gösterilmesi de istendi.
İktidar ve muhalefet partilerinin ortak dilekçesi Federal hükümetten şu talepleri içeriyor:
- Avrupa ve uluslararası alandaki partnerler ile işbirliği içinde ülkücülerin Avrupa'daki etkisini geri püskürtmek amaçlı bütün tedbirlerin alınması,
- Ülkücü Hareket'in özellikle Almanya'da devamlı olarak takip edilmesi ve hukuk devletinin imkanları çerçevesinde kararlı şekilde ona karşı mücadele edilmesi,
- Ülkücü Hareket'in dernek ve organizasyonlarının yasaklanması ve Alman Anayasası'nın değerlerine, insanlık onuruna ve halklar arası diyaloğa karşı her türlü faaliyetine karşı hukuk devleti olarak istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,
- Federal projelerden olan "Demokrasiyi yaşatmak" ile Federal Siyasi Eğitim Merkezi (bpb) ve Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın mevcut mali imkanları çerçevesinde, kamuoyunun, derneklerin, birliklerin ve enstitülerin Ülkücü Hareket'in hedef ve metotlarına ilişkin aydınlatılmaları amaçlı yayınların artırılması ve süreklilik arz etmesi,
- Ülkücü Hareket'in internette yaydığı ajitasyona karşı hukuk devleti çerçevesinde istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,
- Bozkurtların, Almanya, Avrupa ve Türkiye'de tehdit ettiği kişi ve gruplarla dayanışma gösterilmesi ve onların en iyi şekilde desteklenmesi.
Fransa'da da yasaklanmıştı
Fransız Hükümeti bir kararname ile Fransa'da Bozkurtlar" (Grey Wolves) bilinen hareketin resmen yasaklandığını duyurmuştu.
Kararnamede, Decines bölgesinde bulunan "Ermeni Soykırım Anıtı" üzerinde sprey boya ile RTE ve Bozkurtlar yazıldığı hatırlatılarak tüm bu eylemler göz önünde bulundurularak grubun yasaklanması kararı alındığı belirtilmişti.
Türkiye'den tepki
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Fransa'nın bu kararına tepki göstermişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bugün Fransız Hükümeti tarafından lağvedildiği açıklanan 'Bozkurtlar' isimli bir hareket olmadığı esasen bilinmektedir. Söz konusu ülkenin münferit birtakım kişilere ve bu kişilerin eylemlerinden hareketle böyle bir hareket ve oluşum varmış gibi hayal mahsulü kararlara tevessül etmesi içinde bulunduğu çelişkili psikolojinin son tezahürü olmuştur” ifadeleri kullanılmıştı.
Deutsche Welle, Independent Türkçe