Amerikan Basketbol Ligi (NBA) "yıldızı" Shawn Kemp, sporcuların mental ve fiziksel yorgunluklarını gidermek için marihuana kullandıklarını açıklamasının ardından küllenen tartışma yeniden alevlendi.
TMZ Sports'a bir röportaj veren Kemp, basketbolcuların kariyerleri boyunca vücutlarına yüklenen fiziksel ağırlıkla başa çıkabilmek için marihuana içtiklerini anlattı.
Basketbol oynadığı süre boyunca marihuana kullandığını ve kendisi gibi çok sayıda oyuncu olduğunu anlatan Kemp, "Bu konuda sorumsuz davranmıyorduk ama içiyorduk. Profesyonel olarak kendinize bakmanın başka bir yolu da bu. Doğru yoldan yapıyorlardı" dedi.
Kemp kariyeri boyunca 6 kez All-Star'a seçildi. Büyük bir stres içinde geçen oyunculuk kariyerinde marihuananın ağrılarla başa çıkmada çok başarılı olduğunu savundu.
Bu görüşte olan tek sporcu Kemp değil.
NBA yönetiminin "Yasaklı Maddeler" listesinde yer alan marihuana ile ilgili bir çıkış da bir diğer NBA yıldızı Kevin Durant'tan geldi.
Sakatlığı nedeniyle uzun süre parkelerden uzak kalan Duran, geçen şubat ayında esrarın, kafein ve alkolden hiçbir farkı olmadığını ileri sürmüş ve marihuananın bu listeden kaldırılması gerektiğini şu sözlerle savunmuştu:
"İçmek istersen içersin, istemezsen içmezsin. Bunu yasaklamanın hiçbir anlamı yok. Abartılmadığı sürece kimseye bir zararı olduğunu görmedim. Umarum bu bitkinin insanların iyi vakit geçirmesini sağlayan, iştahlandıran ve insanları bir araya getiren bir unsur olduğu konusunda hemfikir olabiliriz."
NBA'in bir diğer yıldız ismi Matt Barnes ise geçen ay ki podcast yayınında 2017'de sakatlanan ve 11 maçta yer alamayan eski başantrenörü Steve Kerr'e ağrılarını geçirmesi için esrar vermeyi düşündüğünü söylemişti.
Yenilikçi girişimleriyle bilinen NBA'de marihuana kullanımıyla ilgili adım atan isimler arasında yer alan dönemin NBA Komiseri Adam Silver, marihuananın tıbbi kullanımı, ağrı kesici ve antibiyotik özelliklerinin değerlendirilmesiyle ilgili görüşlerini paylaşmıştı.
Bunu Oyuncular Birliği'yle konuşmak gerektiğine değinen Siver, bilim karar verirse buna açık olduklarına değindi ve ekledi:
"Umarım basketbolda diğer sporlara kıyasla daha az ağrı ve acı olur ve bunu kullanmaya çok gerek kalmaz."
ABD'de birçok eyalet, belli bir doza kadar marihuana kullanımına izin verse de bu kural profesyonel sporcular için geçerli değil.
NBA'de halihazırda marihuana kullanımı resmi olarak yasal değil ve oyunculardan alınan numuler pozitif çıkarsa tedavi programına gönderilerek para cezası veriliyor.
Takip edilen numunelerde pozitif devam ettiği taktirde ise ilgili sporcu maçlardan men edilerek cezalandırılıyor.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilimdalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Spor Hekimleri Derneği (TSHD) Başkanı Prof. Dr. Metin Ergün, Independent Türkçe'ye sporcuların marihuana kullanmalarını ve yapılması gereken esas yöntemleri anlattı.
Marihuananın bazı ülkelerde yasaklı, bazılarında ise legal olduğunu ancak sporda kullanıldığında doping unsuru sayılacağını belirten Ergün, şöyle konuştu:
Yoğun müsabaka trafiği olan, sezonda çok maç yapan ve bunun için de sürekli yüksek antrenman temposu içerisinde olan sporcular anladığım kadarıyla kendilerince göre böyle bir çözüm buluyorlar. Müsabaka sırasında kullanımı doping kabul edilebilen bir maddedir ve spor etiği, spor ahlakı adına doğru bulmuyorum.
"Beyin ve sinir fonksiyonlarını olumsuz etkiler"
Bu tip narkotiklerin sporcu sağlığı açısından birçok olumsuzluğa neden olacağına değinen Ergün, alkolün de bu sınıfa girdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
Bu maddeler uzun dönemde bağımlılık yaratır. Alışkanlık haline getirilmemesi gerekiyor. Uzun dönemli kullanımda sporcuların mental performansını da etkiler. Hafıza kaybı yaşatır. Sporda çok önemli olan karar verme, analiz etme becerilerini uzun dönemde bozar. Beyin ve sinir fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler bu da fiziksel performansına yansır.
Sporcuların bu tip kolaycı ve spor etiğine uygun olmayan yöntemlerden uzak durması gerektiğine dikkati çeken Ergün, fiziksel yorgunluğun azaltılmasında izlenen yöntemleri şöyle sıraladı:
Müsabaka trafiği yoğun olan sporcular için beslenme ve toparlanma çok önemli. Yeterli ve kaliteli uyku çok önemli. Şok havuzları dediğimiz 11 derece soğuk suda 11 dakika bekleme şeklinde yapılan soğuk tedavisi toparlanmayı hızlandırabiliyor. Eklem ve kas ağrılarını azaltabiliyor. Masaj da toparlanma yöntemlerinden bir tanesi. Onun dışında germe egzersizleri de toparlayıcı olarak kabul ediliyor. Müsabakadan uzak bir dönemde sauna veya sıcak su banyosu toparlanmayı hızlandıran ideal yöntemlerdir.
Ergün, sporcularla çalıştıkları dönemde bilimsel yöntemleri kullandıklarını, bunların yanı sıra antioksidan destek olarak C vitamini, çinko, magnezyum ve selenyum içerikli yasal ilaçlara başvurduklarını anlattı.
"Periyodizasyon yöntemi kullanılmalı"
Sporcu sağlığını korumak adına antrenmanlarda periyodizasyon yöntemini kullandıklarını söyleyen Ergün, bu işlemin mevcut fizyolojik temellerle ve antrenman biliminin gösterdiği şekilde bilimsel olarak ayarlandığını vurguladı:
Sporcunun bir sezonda alacağı fiziksel yük, takımın antrenörü ve kondisyoner tarafından hesaplanır. Sporcular, periyodizasyon içerisinde yüklenme, dinlenme, yükün artırıldığı ya da azaltıldığı dönemleri vardır. Bunun çok iyi ayarlanması lazım. Bu verilere yıllık, aylık ve haftalık olarak bakılıyor.
Sezon içerisinde yorgunlukla ilgili takip skalaları oluşturulduğunun altını çizen Ergün, sözlerini şöyle noktaladı:
Sporcunun yorgunluk düzeyi ve yaralanma düzeyinin ölçümlendiği yöntemlerde var. Bir takım düşünün, hangi sporcunun fiziksel ve mental olarak yorgunluk düzeyinin, yaralanmaya ne kadar yatkın olduğunun belirlenebileceği... Dolayısıyla marihuana bahane olmamalı, bilim bunu böyle söylüyor. Hekimler olarak doğru bulmuyoruz.
© The Independentturkish