Yeni bir araştırmaya göre kirli hava, geçen yıl dünya genelinde yaklaşık yarım milyon bebeğin yaşamlarının ilk ayında ölmesine neden oldu.
Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen State of Global Air 2020’de bu nedenle hayatını kaybeden yenidoğanların çoğunun gelişmekte olan ülkelerde bulunduğu ifade edildi.
Bilim insanları, kirli havanın bebeklerin sağlığını henüz anne karnındayken etkilediğini, erken doğumlara veya bebeklerin gereken kilonun altında doğmasına yol açabileceğini keşfetti.
Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:
Çok küçük veya çok erken doğan bebekler, alt solunum yolu enfeksiyonu, ishal, iltihap, beyin hasarı, sarılık gibi rahatsızlıklara karşı daha savunmasızdır. Kilonun düşük olması ve erken doğum, ilk ayda gerçekleşen ölümler açısından önemli risk faktörleri.
2019 yılında 476 bin bebeğin hava kirliliği maruziyetinin neden olduğu etkiler yüzünden yaşamlarının ilk ayında öldüğünü tahmin ediyoruz.
Newsweek’in haberine göre hava kirliliği şu anda dünya çapındaki en yüksek 4. ölüm nedeni. Sadece 2019'da 6,67 milyondan fazla kişi, kirli hava nedeniyle hayatını kaybetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan bilim insanları, bu yıl ilk kez kirliliğin bebek ölümleri üzerindeki etkisini inceledi. İncelemeler sonucunda 330 bin bebeğin iç mekandaki hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşıldı.
İç mekandaki hava kirliliği, özellikle de odun kömürü, odun ve hayvan gübresi gibi katı yakıtların kullanılmasından kaynaklanıyor.
ABD merkezli Sağlık Etkileri Enstitüsü’nün üst düzey bilim insanı Katherine Walker, raporda ortaya konan bulguları şöyle yorumladı:
Yenidoğan ölümlerinin yaklaşık yüzde 20’sinin hava kirliliğiyle ilişkilendirilmesi beni çok şaşırttı.
Independent Türkçe, Newsweek