"Dünyanın en zehirli kasabasının" halkı, maden devine toplu dava açtı

Bilim insanları, Kabwelilerin kanındaki kurşun seviyesinin "endişe verici" boyuta ulaştığı uyarısında bulunmuştu

Kabwe'de ekonomik zorluklar ve işsizlik nedeniyle birçok kişi bu madenlerde çalışıyor (Larry C. Price/Pulitzer Center on Crisis Reporting)

Birleşik Krallık ve Güney Afrika merkezli madencilik devi Anglo American hakkında Zambiya'da kitlesel boyutta kurşun zehirlenmesine neden olduğu gerekçesiyle toplu dava açıldı.

Guardian'ın haberine göre dünyanın en büyük kurşun madenlerinden birine ev sahipliği yapan Kabwe kasabasındaki halk adına açılan davada, "Anglo'nun yol açtığı çevresel sağlık felaketi nedeniyle Kabwe'de yaşanan kirlilik neticesinde muhtemelen kurşun zehirlenmesinden muzdarip 100 binden fazla çocuk ve çocuk sahibi olma yaşında kadın bulunmaktadır" ifadesi yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Davayı açan avukatlar, Anglo American Güney Afrika kuruluşunun kirliliğin büyük kısmının yaşandığı 1925'ten 1974'e kadar bu bölgedeki madenden sorumlu olması nedeniyle hukuki yükümlülük taşıdığını belirtti.

Mahkemeye sunulan belgelerde Anglo'nun "Kabwe'nin mevcut ve gelecek nesillerini korumak gibi bir vazifesinin olduğu" da kaydedildi.

Bölge halkını temsilen 13 kişi tarafından açılan davada, toprağa ve toza karışan kurşun kirliliğinden mağdur olan çocukların kanlarındaki kurşun seviyesinin çok yüksek olduğu ve diğer mağdurların da kadınlar olduğu kaydedilirken, bu çeşit bir kirliliğin hamilelik döneminde anne karnındaki bebekler için büyük risk teşkil ettiği vurgulandı.

Toplu davada, Anglo America'nın madenin işletimindeki eksikliklerden ve kirlenmiş arazinin temizlenmesini sağlayamamasından dolayı yerel çevreye önemli miktarda kurşun salımından sorumlu olduğu iddia edildi. Söz konusu maden, 1974'te Zambiya devletine ait bir şirkete devredilmiş ve 1994'te kapatılmıştı.

Davacılar adına hareket eden Birleşik Krallık merkezli bir hukuk firması olan Leigh Day'den Richard Meeran ise yaşam alanlarına yakın büyük bir madeni işletmenin açık bir risk olduğunun altını çizerek "Maalesef görünüşe göre Anglo yeterli önlemlerin alınmasını sağlayamadı" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre kurşunun bu maddeye maruz kalan kişiler üzerinde zararlı etkiler doğurduğu uzun zamandır biliniyor.
 


"Dünyanın en zehirli kasabası" olarak nitelenen Kabwe'de bin 190 kişi üzerinde yapılan ve 2019'da yayımlanan bilimsel bir araştırma da halkın kurşuna maruz kalma seviyesinin "endişe verici" boyutta olduğunu işaret ediyor.

Kasaba sakinlerinin karşı karşıya olduğu tehlikeye dikkat çeken araştırmada bilim insanları, "Çocuklardaki kurşun zehirlenmesinin nörolojik gelişim üzerinde yıkıcı etkileri bulunmaktadır. Bu durum havale ve koma dahil açık klinik belirtilere yol açmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

Zambiya ve Japonya'dan araştırmacıların katıldığı çalışmada, kasabada biri hariç 13 bölgede ölçülen ortalama kurşun seviyelerinin, ABD'li yetkililer tarafından "yüksek" olarak sınıflandırılan noktanın da üstünde olduğu sonucuna varılmıştı.  

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU