İnternet radyo ve televizyonlarının Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) denetimine tâbi olmasının ardından Spotify, kendilerine verilen 72 saatlik sürenin bitimine 4 saat kala lisans başvurusunu yaptı.
RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, İsveç merkezli dijital müzik platformu Spotify'ın başvuru yaptığını sosyal medya hesabından duyurdu:
Spotify, 72 saatlik sürenin dolmasına dört saat kala lisans için RTÜK’e resmen başvurdu...
— İlhan Taşcı (@ilhantasci) October 15, 2020
RTÜK de "Spotify, yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıkları başlamıştır" açıklaması yaptı.
Görsel ve işitsel medyaya destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir. pic.twitter.com/yfIeoPNzpT
— RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU (@rtukkurumsal) October 15, 2020
Ne olmuştu?
İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı alması şart koşan yönetmelik 1 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" adıyla yayınlandı. 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) denetimi kapsamına alındı.
Muhalefetin “sansür yasası” olarak nitelendirdiği yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor.
Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra en çok kullanılan sosyal medya platformlarından Facebook ve Instagram'ın Türkiye'de temsilcilik açmama kararı aldığı basına yansımıştı. Ancak bu konuda Facebook ve Instagram'dan resmi bir açıklama yapılmadı. Uluslararası kuruluşların Türkiye'de sansüre neden olacağı ileri sürülen düzenlemelere tâbi olmaktan kaçındığı ifade ediliyor.
RTÜK lisans başvurusu yapmayan platformlar için resmi internet sitesi üzerinden uyarı yayınlamış ve açıklamada "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin 'İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri' başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında" yayınlanan uyarıda dört platform için 72 saat verilmişti. Uluslararası müzik dinleme platformu Spotify, süre verilen platformlar arasında en dikkati çeken olmuştu.
Independent Türkçe