Yurt dışında yapılan çalışmalarda bazı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının gözyaşında da koronavirüs RNA'sı görüldü, gözyaşında artışın ve gözde çapaklanmanın hastalık belirtileri arasında yer aldığı ortaya çıktı.
Virüs bulaşında farklı kaynakların etkili olup olmadığına ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezince (CDC) göz aracılığıyla bir bulaşmanın düşük ihtimalle de olsa mümkün olabileceği ama bulaşmada ana yolun solunum sistemi olduğunu vurgulandı" dedi.
Kayıpmaz, virüslü bir yüzeye temas eden bir kişinin ellerini yüzüne ve gözlerine götürmesi sonucunda bulaşın söz konusu olabildiğinin bilimsel çalışmalarla gösterildiğini belirtti.
Gözde kızarıklığın Kovid-19 belirtilerinden olabildiğini ifade eden Kayıpmaz, şunları kaydetti:
Ayrıca bir başka çalışmada gözyaşında artışın ve çapaklanmanın da belirtiler arasında olabileceği gösterildi. Virüsün kaynağı olan Çin'in Hubei eyaletinden yayınlanan bir çalışmada yalnızca bir hastanın ilk belirtisinin göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz bölgesini kaplayan zar olan konjonktivanın iltihabı (konjonktivit) olduğu belirtildi. RWTH Aachen Üniversitesi'nde 18 Kovid-19 hastası üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise hastalardan 5'inin (yüzde 28) gözyaşında PCR testi ile koronavirüs RNA'sı saptandı. Ayrıca Milano'da gerçekleştirilen SERPICO-19 çalışmasında Kovid-19'un retinayı da etkileyebileceği sonucuna varıldı. Retinadaki etkilenmenin çoğunun da retinanın damar sisteminden kaynaklandığı belirtilmiştir. Bu nedenle, hasta kişilerin gözyaşına veya gözyaşının silindiği mendil ve peçeteye dokunulmamalı.
Kış hastalıkları ve Kovid-19'dan korunma önerileri
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz ise kış mevsiminde sık görülen enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaşmaya başlamasıyla iki sorunun ortaya çıkabileceğini vurguladı.
Yorulmaz, şunları söyledi:
Bunlardan birincisi grip, nezle, soğuk algınlığı gibi solunum sistemi hastalıklarının, benzer belirtiler göstermesi nedeniyle Kovid-19 ile karıştırılabilmesi. Bu durumda diğer solunum sistemi enfeksiyonları ile Kovid-19'u ayırt edebilmek için bugün mevcut PCR testinden katbekat fazla test yapılması ihtiyacı doğabilecek. İkincisi, solunum sistemini tutan bulaşıcı hastalıkların akciğerleri de enfekte etmesi ile Kovid-19 için çok daha hassas hale gelmesi ve Kovid-19'un bu hastalarda çok daha ağır seyretmesi ihtimali.
Kış hastalıkları ve Kovid-19'dan korunmanın mümkün olduğunu aktaran Yorulmaz, "Kış hastalıkları ve Kovid-19'dan aynı anda korunmak mümkün. Maske kullanımı, fiziksel mesafe, kalabalık ortamlardan kaçınma, öksürür aksırırken ortama mikrop yayılmasını engelleyecek biçimde öksürme, aksırma ve hijyen gibi önlemler alınabilir" ifadesini kullandı.
Independent Türkçe, AA