Reuters: Türk-İtalyan ortaklı Etlik Şehir Hastanesi projesinin 1,1 milyar euroluk borcu yeniden yapılandırıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki payını devretmeye hazırlanan İtalyan inşaat şirketi Astaldi ile Türkerler İnşaat’ın birlikte yürüttüğü Etlik Şehir Hastanesi projesinin 1,1 milyar euroluk borç yeniden yapılandırması gerçekleşti

Etlik Şehir Hastanesi

Yapımına 2013’te başlanan ancak bir süre finansman sıkıntısıyla inşaatı durdurulan Etlik Şehir Hastanesi Kamu-Özel İş Birliği projesinde, bankalar ve finans kurumlarıyla sürdürülen görüşmeler sonucunda, yaklaşık 1,1 milyar euroluk borcu yeniden yapılandırıldı. 

Türkiye genelinde büyük şehirlerdeki hastanelere geçtiğimiz yıllarda 650 milyon euro yatırım yapan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yapılandırmaya yönelik anlaşmanın imzalandığını teyit etti.

1993’ten bu yana faaliyet gösteren Türkerler inşaat ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ndeki payını devretmek için Rekabet Kurumu’na başvuran İtalyan şirket Astaldi, projenin iki ortağı. 

Proje büyüklüğü 1,5 milyar euro 

Konuya yakın üç kaynağın Reuters’a aktardığı bilgiye göre borç yapılandırma anlaşması iki hafta önce imzalandı. Anlaşmada üçü özel Türk bankası olmak üzere 13 banka ve finans kurumu bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, bir dönem inşası duran projenin yapılandırma ile yeniden devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin en büyük şehir hastanelerinden biri olan Etlik hastanesinin, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, yüzde 60'ı tamamlanmış durumda.

Konuya yakın bir kaynak, "Etlik yapılandırma anlaşması 11 Eylül'de kapandı. 1,5 milyar euroya yakın büyüklükte bir proje. Ancak finansman tutarı 900 milyon euroydu. Yapılandırma ile bu tutar ek maliyetlerle birlikte 1,1 milyar civarı oluştu. Toplam 13 banka var. Üçü özel Türk bankası geri kalan yabancı bankalar ve finans kurumlarını içeriyor" dedi.

Aynı kaynak bir kaç şehir hastanesinde de yapılandırma görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, sıkıntıda olan kamu-özel iş birliği projelerinin olduğunu ve yakında buralarda da yapılandırmaların sonuçlanmasını beklediğini söyledi.

Konuya yakın bir diğer kaynak da anlaşmanın iki hafta önce imzalandığını belirterek, "Bu kamu-özel iş birliği  şehir hastanelerinde, önümüzdeki aylarda diğer tamamlanmasını beklediğimiz yapılandırmaların sadece ilki" dedi.

Hükümet 2018 kur krizinden sonra tamamlanmayanlar da dahil olmak üzere mega şehir hastaneleri projelerinde yükselen maliyetlerden hem kendini hem de yatırımcıları korumak için bir takım düzenleme değişikliklerine gitmişti.

Kamu-özel iş birliği projesi nedir?

Kamu-özel iş birliği  şehir hastanesi projeleri, yatırımcıların hastaneleri inşa etmek için uzun vadeli yabancı para cinsi kredi temin ederek bunları inşa etmesi, tamamladıktan sonra da devlete belirli bir süre için kiraya vermesi prensibi üzerine kurulu.

Ancak yaklaşık 10 milyar dolar denklikte olduğu tahmin edilen bu krediler genellikle euro cinsi temin ediliyor, devletin kira ödemeleri ise euroya endeksli ancak TL cinsinden yapılıyor.


Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU