Kanada, 330 milyar dolarlık emeklilik fonunun üçte biriyle gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapacak

Kanada’nın devasa boyutlardaki Emeklilik Fonu, Kuzey Amerika’daki yatırımlarından sonra gözünü gelişmekte olan piyasalara çevirdi. Gelecek beş yılda başta Hindistan olmak üzere birçok ülkeye altyapı, emlak, hisse senedi yatırımları gerçekleşecek

Fotoğraf: Getty Images

Kanada Emeklilik Planı Yatırım Kurulu’nun (CPPIB) Asya-Pasifik bölgesinden sorumlu direktörü Suyi Kim, CNBC’ye verdiği röportajda toplam değeri 330 milyar dolara ulaşan emeklilik fonunun üçte birinin gelişmekte olan ekonomilerde “yatırım” olarak değerlendirileceğini söyledi. 

Söz konusu planının 2025’e kadar devam edeceğini söyleyen Suyi Kim, Hindistan’ın bu yatırımlarda kilit role sahip olacağını belirtti. 

Toplamda 330 milyar dolarlık varlığa sahip fonun yüzde 34’ü ABD’de olmak üzere yatırımlarının çoğu Kuzey Amerika’da. ABD’den sonra ikinci sırayı ise Asya alıyor. 

Geçen yıl 600 milyon dolarda anlaşılmıştı 

Hindistan’da altyapı, emlak, ortak yatırımlar, krediler, özel ve kamuya ait hisse senetleri gibi yatırımları olacağını söyleyen Kim, “Yerel tüketim, teknoloji ve büyümeyi destekleyecek alt yapı talebi, bizim Hindistan’da aradığımız fırsatların temelini oluşturuyor” dedi. 

15 Eylül’de CNBC’ye konuşan CPPIB CEO’su Mark Machin ise emeklilik fonunun sıfıra yakın faizli devlet tahvili tutacağını söylemişti. 

Hindistan’da bir ofisi bulunan Kanada Emekilik Fonu, Kotak Mahindra Bankası’nda yüzde 1,5’lik hisseye ve ülkede problemli varlıklara yatırım yapan Hindistan Canlandırma Fonu’nun 225 milyon dolarına sahip. 

CPPIB’den aralıkta yapılan açıklamaya göre Hindistan’ın Ulusal Yatırım ve Altyapı Fonu’na 600 milyon dolarlık yatırım yapılacağı konusunda anlaşılmıştı. 

Üç ayda yüzde 24 küçüldü 

Güney Asya’nın en büyük ekonomisi Hindistan, 5,9 milyon vaka ve 94 binden fazla ölü sayısıyla salgının ABD’den sonra en kuvvetli olduğu ikinci ülke. 

Son yıllarda küçük işletmeleri orantısız şekilde etkileyen para birimi ve vergi reformları yapan ülke, nisan-haziran arasında yüzde 23,9 küçüldü. 

Finansal sektörü yıllardır krizde olan ülke bir de kredi büyümesi erozyonu, yükselen kredi maliyetleri ve batık kredi sorunlarıyla karşı karşıya. 

Kanada Emeklilik Fonu’nun Asya-Pasifik Direktörü Suyi Kim’e göre finansal hizmetler endüstrisinin pandemiyle birlikte büyüyen kredi problemi, uzun vadeli, sabit sermayeli finansmanı sağlamak için bir fırsat sunuyor. 

Kim’in açıklamasına göre Çin, Güney Kore, Japonya ve Avustralya da Emeklilik Fonu’nun yatırım fırsatları aradığı diğer ülkeler arasında. 



Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU