TBMM Kovid-19 gölgesinde açılıyor: İktidar ve muhalefetin gündeminde neler var?

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Şu anda Meclisimiz 1 Ekim'e hem fiziki olarak hem siyasi olarak hazırdır" derken, muhalefet şimdiden gözünü iktidardan gelecek yasalara çevirdi

Kolaj: Independent Türkçe

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), 1 Ekim 2020 Perşembe günü Genel Kurul'un çağrısız toplanmasıyla 4'ncü yasama yılı çalışmaları da resmen başlamış olacak.

TBMM'nin salgın gölgesinde yürüteceği çalışmalarla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Şu anda Meclisimiz 1 Ekim'e hem fiziki olarak hem siyasi olarak hazırdır" açıklamasını yaptı.

Muhalefet kanadında ise gözler iktidarın Meclis'e taşıyacağı yasalara çevrilmiş durumda.

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, "Umarız iktidar bloğu bu dönemde Meclis'te daha demokratik davranma ve Türkiye'nin demokratikleşme ihtiyaçlarını giderme noktasında adımlar atar" dedi.

TBMM'nin yeni yasama yılı öncesinde iktidar ve muhalefet parti temsilcilerinin Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.


"Meclis, fiziki ve siyasi olarak hazır"
 

Bülent Turan.jpg
Bülent Turan / Fotoğraf: AA


AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, salgınla ilgili Meclis Başkanlığı'nın tüm önlemleri alacağını belirterek, "Vekillerimizin, çalışanlarımızın sağlığı için gerekli tüm alt yapı çalışmalarını hazırlayacaktır. Şu anda Meclisimiz 1 Ekim'e hem fiziki olarak hem siyasi olarak hazırdır. 1 Ekim'de Meclis'i açıyoruz, ilk yasama gününde Meclisimiz geçen dönem kaldığı yerden toplumun beklentilerin karşılamak üzere acil ve öncelikli konular olmak üzere değerlendirilecek" dedi.  


"CHP olarak Meclis çalışsın istiyoruz"
 

Mehmet Göker.jpg
Mehmet Göker / Fotoğraf: tbmm.gov.tr


CHP İdare Amiri ve Burdur Milletvekili Mehmet Göker, "TBMM'de düzenleme ve tadilat yapılıyor ama Genel Kurul'un açılmasının ne şekilde olacağı ne kadar sayıda açık olacağı konusunda herhangi bir değerlendirme toplantısı yapılmadı divan olarak. Ancak, yapılacaktır diye düşünüyorum. Bu dönemde 81 vilayetten gelen insanların ortaklaşa hizmet vereceği bir alanın çok daha dikkatli ve detaylı değerlendirilmesi lazım.  CHP olarak Meclis çalışsın ve normal çalışmasını yapsın istiyoruz" ifadelerini kullandı.


"TTB kapatılsın" tartışması

Saruhan Oluç AA.jpg
Saruhan Oluç / Fotoğraf: AA


TBMM'nin 1 Ekim'de açılışının, salgının yaygınlaştığı bir döneme denk geldiğini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç"Meclis çalışmasında sadece milletvekilleri değil, 6 binin üzerinde insan çalışıyor. Mümkün olan en ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Ama kamu işletmeleri, özel işletmeler açıkken Meclis'in çalışmaması düşünülemez zaten. Geçtiğimiz dönemde hem vekiller arasında hem de personel arasında yüksek sayıda enfekte olanlar vardı. Çalışmaların sağlıklı sürebilmesi için önlemlerin alınması önemli" şeklinde konuştu.

"Yeni yasama döneminde geçmiş dönemde yaşadığımız sıkıntıların yaşanmamasını umut ediyoruz" diyen  Oluç, sözlerine şunları ekledi:

Ama gördüğümüz kadarıyla ve yapılan hazırlıkları duyduğumuz kadarıyla çalışmaların Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda olması yerine iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda kanun tekliflerinin hazırlandığını duyuyoruz; hem Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası, hem iç tüzük hem de diğer alanlarda. Umarız iktidar bloğu bu dönemde Meclis'te daha demokratik davranma ve Türkiye'nin demokratikleşme ihtiyaçlarını giderme noktasında adımlar atar. Bunu umuyoruz ama böyle bir beklentimiz çok fazla yok.

Oluç, "Özellikle son günlerde Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) kapatılmasıyla ilgili, iktidar ortaklarından birinin tutumu, idam tartışmalarına ilişkin söyledikleri önümüzdeki günlerde de Türkiye'deki demokrasinin son kırıntılarının da temizlenmeye  çalışılacağına dair güçlü mesajlar veriyor. Biz de muhalefet olarak buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.


"Türkiye'nin gündemi daha çok gruplar üzerinden yürüyor"
 

Gültekin Uysal aa.jpg
Gültekin Uysal / Fotoğraf: AA


"İktidar gurubu sadece bu olağanüstü koşullar değil, hiçbir meseleyle ilgili bizle bir ilişki kurmadı" diyen Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, şunları söyledi:

Ankara, Başkent olması nedeniyle yoğun bir yer. Bir virüs harmanlanması oldu. Meclis'te de çalışanlardan ve milletvekillerinden önemli sayıda yakalananlar oldu ve bir çalışan hayatını kaybetti. Bu hususla ilgili Meclis Başkanlık Divanı'nın mutlaka grupları ve siyasi parti temsilcilerini bilgilendireceklerdir diye düşünüyorum.

Uysal, "Türkiye'nin gündemi Meclis'te guruplar üzerinden yürüyor. Daha çok da AK Parti'nin önderliğinden MHP ile beraber çoğunluğu elde ettikleri için Meclis gündemini onlar belirliyor. Siyasi Patiler Kanunu'nun gündeme geleceği ifade ediliyor" şeklinde konuştu.

"AKP tarafından hazırlanan ve toplumun değil iktidarın çıkarlarına hizmet edecek yasaları geçirmek için çalıştırıldı"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, şu açıklamalarda bulundu:

TBMM'nin normal açılış takvimi 1 Ekim. Koronavirüs nedeniyle geçtiğimiz aylarda Meclis kendi normal programına uygun biçimde çalışamadı. Çalıştığı dönemlerde ise AKP tarafından hazırlanan ve toplumun değil iktidarın çıkarlarına hizmet edecek yasaları geçirmek için çalıştırıldı. Bekçi yasası, baro yasası, sosyal medya yasası gibi örnekler halkın çıkarına olmayan üstelik büyük çoğunluğun karşı çıktığı yasa tasarılarıydı.

Saray rejimi, pandemi koşullarında dahi kendi iktidarının bekasını düşünerek ve otoriter yönetimini güçlendirecek adımlar atarak Meclis'i kullandı ve bu yasaları geçirdi. AKP-MHP ittifakı böylece, yani Meclis'i salt kendi istediği biçimde, diğer partileri yok sayarak ve kendi çıkarları için kullanarak toplumsal algıda Meclis'in işlevsiz olduğu düşüncesini de güçlendirdi.


Baş, "Bu yıl Meclis'in 1 Ekim'de açılmasını bekliyoruz, çünkü yine AKP tarafından gündeme getirileceğini bildiğimiz seçim yasasını geçirmek istiyorlar. Yani yine TBMM'yi rejimin çıkarları için kullanmak, siyaset kurumunu kendilerine bağımlı hale getirmek, Saray'ın ve yandaşlarının saltanatını koruyacak adaletsiz ve halkın çıkarlarına karşı uygulamalara Meclis'i alet etmek istiyorlar" dedi.


"Meclis'te çalışan emekçilerin sağlık koşullarının düzeltilmesi gerekiyor"

"Meclis elbette çalıştırılmalıdır. Türkiye halklarının çözülmesini beklediği onlarca sorunu var ve Meclis çalışarak bu sorunları gündemine almalıdır" şeklinde konuşan Baş, sözlerine şöyle devam etti:

Koronavirüs nedeniyle işsiz kalan, ücretlerini alamayan işçiler giderek yoksullaşıyor, kadınlara yönelik şiddet her geçen gün artıyor, doğanın talan edilmesi sürüyor, emeklilikte yaşa takılanlar sorunlarına çözüm bekliyor. Sağlık hizmetleri çökmüş durumda, hastalığa yakalanan insanlar tedavi edilemiyor, sağlık emekçileri korunmasız ve hakları gasp edilmiş biçimde çalışmaya zorlanıyor. Eğitime başlanacak ve bu defa eğitim emekçileri ile öğrencileri etkileyecek yeni sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Meclis bu yasama yılında çalışmaya başladığında, bize göre ilk olarak bu sorunları çözmek için gündem oluşturması gerekiyor ve biz TİP'li vekiller olarak öncelikle emekçi halkın acil sorunlarını Meclis gündemine taşıyacağız.


Ayrıca, TBMM'nin kendi yerleşkesinin de bu çalışmada olumsuz etkileneğini ve ona yönelik tedbirlerin de hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Baş, "Meclis'te çalışan emekçilerin sağlık koşullarının düzeltilmesi gerekiyor. Onlarca Meclis emekçisi virüsten etkilendi, bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu arkadaşımızın ailesine de baş sağlığı diliyoruz. Biz milletvekillerinin ve tüm siyasi partilerin öncelikli gündemlerinden birinin de Meclis'te çalışan, görev yapan emekçilerin taleplerini ve güvenliğini karşılamak olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU