Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir Yunan gazetesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği haberle ilgili açıklamalarda bulundu.
Basın mensuplarına açıklama yapan Çavuşoğlu, Yunan gazetesinin attığı manşeti "alçaklık" olarak nitelerken, Yunanistan'ın büyükelçisinin de bakanlığa çağrıldığını açıkladı.
Bakan Çavuşoğlu şöyle devam etti:
Bizim yayın organlarımızda bazı Yunan siyasetçilere eleştiri olur, bizi de eleştirirler, daha da ağır olur, üzülürüz ama olabilir. Ama hakaret küfür, basın özgürlüğü içinde değerlendirilmemelidir. Bunun Yunan Dışişleri'nin yaptığı açıklamayı olumlu buluyoruz.
Eğer basın özgürlüğü ile bağdaştırmıyorlarsa hukuki olana yapmak onların sorumluluğundadır. İletişim Başkanlığımız da gerekli girişimi yapıyor. Yunanistan'ın birçok konuda Türkiye'de olan birçok meselelerinde olumlu adım atamamasının sebebi de işte bu kamuoyunun duygusunu yansıtan basındır. Ben bunu gördüm, maalesef seviye bu, gerekli işlemleri yapacağız.
"Kıbrıs'ta kimin çözüm isteyip kimin istemediğini gördük"
Kıbrıs meselesine de değinen Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta bir seçim var. Kıbrıs Türk halkının iradesi sandığa yansıyacak. Diğer taraftan Kıbrıs müzakereleri var ama bunun bir seçim malzemesi haline getirilmesi ve Türkiye'den yapılan her açıklamanın bu yönde değerlendirilmesini biz doğru bulmuyoruz. Kıbrıs'la ilgili attığımız adımlar ortada" ifadelerini kullandı.
Kıbrıs'ta kalıcı bir çözümü iktidara geldiklerinden itibaren desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Kimin çözüm isteyip kimin istemediğini gördük" dedi.
"Federasyon için müzakere etmeyeceğiz"
Kıbrıs'ta federasyon modeli tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti:
Genel Sekreter bazı fikirler ortaya attı ve biz bunları destekledik. Anastasiadis 2 devletli çözüm için ciddi bir destek bulamadığını, dolayısıyla bir konfederasyonun daha sağlıklı olabileceğini söyledi ve fikirlerini de bizimle paylaştı. bizim net söylediğimiz bir şey var, biz artık federasyon için müzakere etmeyeceğimizi defaatle söyledik. Crans-Montana'nın bittiği yerden müzakereye başlamamız mümkün değildir, böyle bir müzakereye tekrar başlamayız. O müzakere bitmiştir, başarısız olmuştur. Bizim önceliğimiz federasyon dışındaki seçeneklerdir. İki devlet veya konfederasyon gibi seçenekleri değerlendirebiliriz. Federasyon konusunda müzakere devam edecek olsaydı 5+1 gayriresmi toplantıyı yapmamıza gerek kalmazdı. Sonuç alamayacağımız bir müzakereye girişmeyiz, sonuç alacağımız bir müzakereye girmeliyiz. Federasyon için müzakere yaparsak bir neticeye varamayacağımız çok emin şekilde biliyoruz.
Independent Türkçe