DEVA Parti'li Ekmen’den ikinci baro açıklaması: Katılımcı süreçlerle alınmayan kararlar hayata geçirilemez

Ekmen, ikinci baro kurulması için İstanbul, İzmir ve Ankara'da yeterli imza bulunmadığını hatırlatarak, iktidarın kendi yandaşlarını bile ikna edemediğini savundu

DEVA Parti'li Ekmen'den ikinci baro açıklaması / Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda aradan geçen bunca zamana rağmen 2. baro "Çoklu baro" için yeterli imzaların toplanamadığını söyledi.  

Karar alıcıların kendi tabanlarını dahi ikna edemediğini kaydeden Ekmen, "Karar alıcılar, iş uygulamaya gelince kendi tabanlarını dahi ikna edememişlerdir.  Kusur, sırça köşklerde gerçeklikten kopuk karar alanlardadır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"2. baro kurma işine öncülük edenler için muhasebe zamanı" 

Son zamanlarda alınan kararlardaki meşruiyet sorununa dikkat çeken Ekmen, "Tam bir elitizm ile kendini, kendi kadrolarına dahi kapatarak karar alanlar, karar alma mekanizmalarını ulaşılamaz hale getirenler, muhataplarına ulaşamamış, ulaştıklarını ikna edememiştir" ifadelerini kullandı.

Katılımcı süreçlerle alınmayan kararların hayata geçirilemeyeceğine vurgu yapan Ekmen, devamında şu ifadelere yer verdi:

Sürecin dışında kalmasına hatta yasaya karşı çıkmasına rağmen sadece particilik veya mahalle(!) dayanışması duygusu ile 2. baro kurma işine öncülük edenler için de muhasebe zamanıdır. Katılımcı süreçlerle alınmayan kararlar hayata geçirilemez. Bu yükün altına girilmemeliydi.

Neticeten; çoklu baro sisteminin hayata geçirilmesinde yaşanan zorluklar sadece avukatlar değil demokrasimiz adına da sevindiricidir. Keşke alınan bu tip kararların tümü böyle testlere tabi tutulabilse de karar alıcıların kararlarında isabet oranı ortaya çıksa.

Ne olmuştu?

Avukat sayısı beş bini geçen illerde, en az iki bin imza toplanması halinde yeni bir baronun kurulmasına imkan sağlayan "Çoklu Baro" düzenlemesi 11 Temmuz'da AK Parti ve MHP'nin oylarıyla Türkiye Büyük millet

Meclisi'nde (TBMM) kabul edilmişti.

İstanbul'da Hukukçular Derneği'ne üye bir grup avukat, ikinci baronun kurulması için girişimde bulunmuştu.

Ancak şimdiye kadar ikinci baronun kurulduğuna ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU