İsrail medyası: İran'dan sonra bizden en çok nefret eden ülke Türkiye

Birleşik Arap Emirlikleri ile normalleşme adımı atan İsrail'de Tel Aviv'in hamleleri sürecek gibi görünüyor

Fotoğraf: Reuters

İsrail Jerusalem Post gazetesine göre Türkiye, İsrail ile normalleşmeyi durdurma konusunda takıntılı hale geldi.

Gazete analizini, normalleşme konusunda kamusal bir tutum benimseyen hükümet yanlısı haber organlarının tutumuna ve son zamanlarda Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) karşı bir tutum sergileyen Anadolu Ajansı'nın (AA) raporuna dayandırdı.

AA'nın pazartesi günü abonelerine geçtiği haberinde, Fas'ın İsrail ile her türlü normalleşmeyi reddettiği yazıyordu. Bu bilgi, Fas Adalet ve Kalkınma Partisi üyesi ve Başbakanı Saad Osmani'nin "Siyanist tarafla ilişkilerin normalleşmesini reddediyoruz. Çünkü bu, Filistin halkının haklarının daha fazla ihlaline teşvik edecektir" yorumuna dayanıyordu.

Türkiye endişeli mi?

Gazete haberinde, Özellikle Ankara'nın geçmişte Fas-İsrail ilişkilerinin olduğunu bilmesi, Türkiye'nin Fas'ın İsrail ile normalleşme adımları atan bir sonraki ülke olmasından endişe duymasına neden olduğu ve Fas'ın normalleşme olasılığına yönelik göstergeler öne süren ülkelerden biri olduğu belirtildi. 

Haberde Türk medyasının İsrail ile ilişkilerin varlığından söz eden Sudanlı hükümet sözcüsünün kovulması haberiyle Hartum'un Tel Aviv'le normalleşme adımı atmasını istemediği düşüncesi dile getirildi.

İsrailli gazete, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sağcı rejimi, ülkedeki komünist görüşlere karşı çıkıp mücadele etse de Türkiye dışında İsrail'e karşı çıktığı sürece solcu partilere ışık tutmaktan mutlu görünüyor" yorumunda bulundu.

"Türkiye, İran'dan sonra İsrail'e en düşman ülke"

Haberde Türk hükümetinin, Kuveyt'in İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesine karşı çıkan Kuveytli sivil toplum kuruluşlarını merceğe aldığını, hükümete bağlı TRT Televizyonu'nun BAE-İsrail normalleşmesinin duyurulmasından bu yana her gün eleştirilerel haberler yaptığı ifade edildi.

Jerusalem Post'un haberinde, "Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin BAE-İsrail ilişkilerine karşı önde gelen bir ses olarak kabul edildiğini belirtmek gerekir. Türkiye, NATO üyesi ve ABD'nin görünen bir müttefiki olmasına ve İsrail ile ilişkileri olmasına rağmen dünyada İran'dan sonra İsrail'e en düşman ülkelerden biridir" ifadeleri kullanıldı.,

Haber, "Son zamanlarda Türkiye'nin, Rusya'nın S-400 hava savunma füze sistemini satın alarak İran, Çin ve Rusya ile yakınlaşmaya başladığı ve BAE-İsrail normalleşmesinden sonra Abu Dabi ile ilişkilerini kesme tehditleri yaptığı fark ediliyor" cümlesiyle sonlandırıldı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU