Patlama bölgesini inceleyen Fransız uzman, Beyrut Limanı’nı bekleyen yeni tehlikeleri açıkladı

Lübnanlı yetkililerse potansiyel kimyasal riskler hakkında yorum yapmaktan kaçındı

Fransa'nın gönderdiği kimyasal madde uzmanı ekip, liman bölgesinde incelemelerde bulundu (AFP)

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta ağır yıkıma yol açan patlamanın ardından yapılan incelemeler, tehlike arz eden bazı kimyasal maddelerin hâlâ limanda olduğunu işaret ediyor.

Associated Press’in (AP) haberine göre, bölgede incelemelerde bulunan Fransız ve İtalyan uzmanlar, tehlikeli kimyasal madde taşıdığı tahmin edilen 20’den fazla konteynırın Beyrut Limanı’nda tutulmaya devam ettiğini ve içlerinden birinin sızıntı yaptığını tespit etti.

Fransa’nın gönderdiği ekipten bir yetkili, kimyasal madde uzmanları ve itfaiyecilerin bu koyteynırlarla ilgili güvenliği sağlamak ve içeriklerini analiz etmek için çalışmalara başladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP’ye verdiği röportajda konteynırlardan bazılarının başkenti savaş alanına çeviren şiddetli patlama sırasında delindiğini söyleyen yetkili, “Kimyasal tehlike işareti taşıyan konteynırların varlığını fark ettik ve içlerinden birinin sızıntı yaptığını gördük” dedi.

“Burada her şeyi temizlemeye ve hepsinin güvende olmasını sağlamaya ihtiyacımız var” diyen Yüzbaşı Anthony, bu kimyasal maddelerin niteliği ya da içeriğinde nelerin olduğuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Fransız yetkili ayrıca, limanda içinde yanıcı sıvı bulunan konteynırların bulunduğuna ve patlama riskini artırabilecek bataryalar ya da başka türlerde ürünlerin de olduğuna dikkat çekti.

AP’ye göre Lübnanlı yetkililerse limandaki potansiyel kimyasal riskler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Haberde limanın diğer bölgelerinde tehlike arz eden konteynırların olup olup omadığının bilinmediği belirtilirken, Anthony, Fransız ve İtalyan uzmanların bölgede belli bir alanı incelemek ve burada güvenliği sağlamakla görevlendirildiğini söyledi.
 


Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta çıkan yangın sonrası depodaki 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesiyle birlikte başkentin büyük bir kısmında yıkım yaşanmıştı.

İnsanları, evleri ve arabaları savuran şiddetli patlamada en az 220 kişinin hayatını kaybettiği, 7 binden fazla kişinin de çeşitli yerlerinden yaralandığı kaydedilmişti.

Beyrut patlamasından sonra dünyanın gündemine oturan bu tehlikeli stokun bölgeye 2013’te Rhosus adlı bir gemiyle getirildiği ve yıllardır orada tutulduğu ortaya çıkmıştı.

Lübnan’ın dört bir yanından gönüllüler gerek yaralılara yardım gerekse enkazı kaldırmak için seferber olurken, Fransız ve İtalyan uzmanların yanı sıra yaklaşık 50 Fransız polisin de Beyrut patlamasının ardından yürütülen soruşturmaya destek için bölgede bulunduğu belirtilmişti.

Bununla birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un patlamanın yaşandığı bölgeye düzenlediği ziyaret sırasında sergilediği yaklaşım ve “Lübnan’da yeni bir siyasi düzenin inşa edilmesi gerektiğine” dair sözleri, bazıları tarafından “sömürgeci zihniyetin” yeniden gündeme gelmesi şeklinde yorumlanmıştı.

 

Independent Türkçe, Associated Press

DAHA FAZLA HABER OKU