Tartışılan selfie: Pakistan, ABD vatandaşını mahkemede öldüren 15 yaşındaki Faysal’ı konuşuyor

Faysal Han’ın dine hakaretle suçlanan 57 yaşındaki adamı katletmesi, toplumun önde gelen isimlerinden övgü topladı

Pakistan özel harekat polisinin birlikte çektiği selfie viral oldu (Twitter/@Gulalai_Ismail)

15 yaşındaki Faysal Han’la avukatlar ve polisler selfie çektirmek istiyor. Gülümseyen çocuk, sokaklardaki binlerce Pakistanlı tarafından da “kutsal savaşçı” gibi görülüyor.

Bunun gerekçesiyse 29 Temmuz’da Peşaver kentinde yargılanan bir Amerikalı’yı duruşma salonunda silahla birden çok kere vurarak öldürmesi.

Kendini peygamber ilan ettiğinin öne sürülmesinin ardından, yaklaşık iki hafta önce mahkemeye çıkartılan 57 yaşındaki Tahir Ahmed Nesim, dine hakaret suçundan idam cezası dahi alabilirdi.

Ancak yetkililer ve görgü tanıklarına göre üç farklı güvenlik noktasından geçen Faysal Han, yargıya izin vermeden tabancasıyla ABD vatandaşını öldürdü ve cinayetten sonra bağıra bağıra maktulün "İslam düşmanı" olduğunu söyledi.

Şimdi Pakistan kanunlarına göre, 15 yaşındaki katil cinayet suçundan idam cezası alabilir.

pakistan-faysalhan.JPG

Pakistan Talibanı da Faysal’ı kutlayanlar arasında (Reuters)


“Maktule tuzak kuruldu”

Bir ABD’linin yargısız infazla yurtdışında öldürülmesi dünya basınında manşet oldu. Pakistan’ın dine hakaret yasaları bir kere daha ABD’nin ve insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti.

Olağanüstü sertlikte bir mesaj yayımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı, Illinois’daki evinden Pakistan’a çağrılan maktule tuzak kurulduğunu ifade etti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ysa olayın hukuk çerçevesinde çözüleceği sözünü verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat olayın yaşandığı ülkede Nesim’in avukatları saklanırken, çok sayıda avukat Faysal Han’ı savunmak için sıraya girdi.

Geçen haftaki ilk duruşmada Han’ı savunan avukat İnamullah Yusufzay, “Bu herkesin avukat olmak istediği davalardan” dedi. Meslektaşlarının ülkenin dört bir köşesinden gelerek katili bedavaya savunmak istediğini belirtti.

Avukatların yanı sıra siyasetçiler ve din adamları Faysal Han’ın Peşaver’deki ailesine tebrik ziyaretinde bulundu. Binlerce kişi de eylem düzenleyerek katilin serbest bırakılmasını istedi.

Tahir Ahmed Nesim kimdi?

Nesim, Pakistan'ın Peşaver kentinin dışındaki bir köyde baskı gören Kadıyânî tarikatının üyesi olarak doğmuştu. Uzun süredir ABD’de yaşayan 57 yaşındaki adamı tanıyanlar, sıklıkla ülkesine gidip gelen Nesim’in bu ziyaretlerde sarf ettiği sözlerin “bölgede yaşayanları üzdüğünü” ifade ediyor.

tan2.jpg

Kadıyânî tarikatı içindeki üst düzey bir isimse, kendilerinden de ayrılan Nesim'in akıl hastası olduğunu ve YouTube'a kendisini mesih ilan ettiği videolar koyduğunu söylüyor.

Köyünde yaşayanlar, daha önce Pakistan’da pek çok kez nezarate atılsa da, Nesim'in akıl sağlığı yerinde bulunmayarak özgürlüğüne kavuştuğunu anlatıyor.

Mahkemedeki belgelere göre Nesim, 2018’de kendi havarisi olması için görüştüğü kişilerden biri tarafından Peşaver’e çağrılıyor. Ancak bu kişi, bir alışveriş merkezinde buluştuğu Nesim’i polise ihbar ederek tutuklatıyor.

İki yıl sonra da mahkemede öldürülüyor.

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU