Sosyal medya yasası, TBMM’de kabul edildi

Yasanın geçmesinin ardından TBMM, 1 Ekim’e kadar tatile girdi

Fotoğraf: AA

Twitter, Facebook gibi şirketlere sosyal ağ sağlayıcısı olarak hukuki bir tanım getiren ilgili kurumlara bazı içeriklerin kaldırılmasını zorunlu kılan, şartlara uyulmaması halinde internet trafiğini yüzde 90'a kadar sınırlamaya imkan tanınan kanun teklifi TBMM'de kabul edildi. İlgili kanunun kabul edilmesi ardından TBMM 1 Ekim 2020 Perşembe günü saat 14.00'te toplanmak üzere tatile girdi. Kanun sosyal ağ sağlayıcılara, yurt içinde hukuki temsilci belirleme ve başvurulara belli sürede cevaplandırma yükümlülüğü getirirken, yükümlülüğü karşılamamaları halinde şirketleri yaptırımlara tabi tutuyor.

Resmi adı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM genel kurulunda bu sabah kabul edildi.

Teklif günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci belirleme yükümlülüğü getiriliyor. Bu düzenlemeye uymamaları halinde ilgili sosyal ağlara reklam yasağı ve kademeli olarak yüzde 90'a kadar erişim engeli getirilecek.

Ayrıca sosyal ağ şirketlerinin kullanıcı verilerini Türkiye'de tutma zorunluluğu getiriliyor.

İlgili kanun sosyal medyada özgürlüklerin kısıtlanacağı, sansürün artacağı endişeleri nedeniyle muhalefet başta olmak üzere bir çok kesim tarafından eleştiriliyor.

AK Parti ve hükümet yetkilileri ise yasanın sansür getirmediğini aksine insan haklarını genişlettiğini savunuyor. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Gerçek hayatta suç olanın sosyal medyada da suç olması lazım ancak ifade özgürlüğü, eleştiri kültürü ortadan kalkacak diye bir şey yok" diyor.

Türkiye, Twitter ve Facebook'un yıllık raporlarına göre, sosyal medya sitelerinden içerik çıkarılmasını veya adli makamlarca kullanıcı bilgilerinin talep edilmesini isteyen ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor. Ayrıca sosyal medya kullanıcılarının kişisel beyanları da sıklıkla adli kovuşturmaya konu oluyor.

 

Reuters, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU