Ekvador’da tepe-yıldızı alt grubuna ait sinekkuşlarının yalnızca kendi türünün duyabileceği baştan çıkarıcı ultrasonik şarkılar söylediği keşfedildi.
Erkek sinekkuşları cıvıldaşırken boğazını şişirir, bu da alacalı tüylerinin asil bir biçimde parlamasını sağlar. Dişi kuşlar kur dansına katılabilir ya da erkek sinekkuşlarını kovalayabilir.
Phys.org'un haberine göre bilim insanları ilk kez sinekkuşlarının, diğer kuşların algı aralığının ötesinde işitilebilecek şarkılar söylediğini keşfetti. Bahsi geçen araştırma Cuma, Science Advances isimli bilimsel yayında yayımlandı.
Erkek sinekkuşları, aşk şarkılarını 13,4 kilohertz civarında söylüyor. Bu frekansın kuşlar açısından “ultrasonik” olduğu düşünülüyor çünkü kuşlar genellikle 9 ya da 10 kilohertz’in üstündeki sesleri işitemiyor.
Yeni araştırmada yer almayan, Kaliforniya Üniversitesi’nde biyolog Christopher Clark, “Sinekkuşlarının kulaklarında bu tip sesleri duymalarına olanak tanıyacak bir dizi ilginç şey meydana geliyor” dedi.
Bu bir kuş açısından muazzam düzeyde yüksek bir ses aralığı.
Kuş türleri arasından daha önce yalnızca bazı baykuşların ultrasonik sesleri duyabildiği gösterilmişti. Ancak baykuşların ultrasonik sesleri avlarının yerini belirlemek amacıyla kullandığı bunların herhangi bir iletişim işlevi taşımadığı belirtilmişti.
Biyologlar, yüksek frekanslı sesler çıkaran Güney Amerika’daki diğer sinekkuşu türlerini de inceledi. Ancak bu kuşların bahsi geçen sesleri işitip işitmediğini doğrulamak hayli zor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yeni çalışma için bilim insanları Ekvador’un sınırları içinde bulunan Andlar'a tırmandı ve tepe-yıldızlarının yavruladığı alanlara ulaştı. Araştırmacılar erkek sinekkuşlarının söylediği şarkıları kaydetti ve daha sonra diğer kuşların aşk şarkılarına tepkilerini ölçmek için yeniden çaldı.
Diğer tepe-yıldızları boyunlarını uzatıp, hoparlöre doğru yöneldi ve hatta bir tanesi incelemek için hoparlörün üzerine uçtu.
Bilim insanları laboratuvarda yaptıkları incelemelerde beynin işitsel iletişime katılan kısmının etkin hale geldiğini doğruladı.
Çalışmanın yazarlarından, Georgia State Universitesi’nde sinekkuşlarının beyinlerini inceleyen Fernanda Duque, “Bu şarkının sosyal bir işlevi olduğunu doğruladık” dedi.
Memeliler kuşların duyabildiğinden daha yüksek ses aralıklarını işitebiliyor. Örneğin insanlar yaklaşık 20 kilohertz’e kadar olan sesleri duyabiliyor. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte sese olan duyarlılık azalıyor.
Duque araştırma sırasında genç araştırmacıların tepe-yıldızı sinekkuşlarının şarkılarını işitirken, daha yaşlı araştırmacıları bunları duyamadığını belirtti.
Araştırmacılar kuşların yüksek frekansta şarkı söyleyebilecek şekilde evrimleştiğini, bunun da aşk şarkılarının çevredeki başka seslerle karışmamasını sağladığını düşünüyor.
Çalışmaya katılmayan bir diğer araştırmacı ve New Mexico State Üniversitesi’nde davranışsal ekolog, “Bazı sinekkuşları için bu iletişim açısından özel bir kanala benziyor. Diğer türler yüksek frekanslı sesleri kullanmıyor” ifadelerini kullandı.
Independent Türkçe, Phys.org