Vatikan News sitesinden yapılan canlı yayında konuşan Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, "Hizbullah'ın savaşlara girmesi uluslararası ve Arap dünyasındaki ittifakları sebebiyle Lübnan hükümeti ve siyaseti üzerinde bir tür hegemonyası bulunuyor" dedi.
Hizbullah'ın bu durumunun oldukça aşırı bir mali, ekonomik ve büyük bir siyasi kriz yarattığını dile getiren Rai, "Lübnan bugün özellikle Körfez olmak üzere Arap ülkeleri, Avrupa ve Amerika tarafından terk edilmiş durumda olup onlar diyorlar ki, Hizbullah'ın hakimiyeti sebebiyle Lübnan'a yardım edemeyeceklerini söylüyorlar" diye konuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Çözüm Lübnan’ın tarafsız olmasıdır”
Bu duruma çözüm önerisini sunan Maruni Patriği Rai, "Çözüm Lübnan'ın tarafsız olmasıdır" diyerek "Lübnan için aktif, pozitif, kararlı bir tarafsızlık sisteminden başka kurtuluş yok. Lübnan'da herhangi bir grubun hegemonyasından bizi çıkaracak olan budur" İfadelerini kullandı.
Lübnan’da ekonomik kriz
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.
Ülkede faaliyet gösteren birçok şirket, birkaç aydan beri çalışanlarını işten çıkarma veya maaşlarını ciddi oranda düşürme yönünde adımlar attı.
Bankalar, sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara başvurarak, yurt dışı havalelerini askıya aldı ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi.
Yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada her geçen gün değer kaybı yaşamaya devam ediyor. Resmi kurda bir Amerikan doları, bin 500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada 4 bin liranın üzerinde işlem görüyor.
Independent Türkçe