Mahkeme “Türkiye'den ithal edilen çeliğe iki kat vergi yasal değil” dedi, Borusan ABD'den 14 milyon dolarını geri istedi

ABD’nin Türk çeliğinin gümrük vergisini artırmasının ardından çelik şirketlerinin ABD’ye açtığı dava dün sonuçlandı. Davaya müdahil olan Borusan, ek vergilerden dolayı 14 milyon dolar yani 96 milyon liralık alacağını istedi

İskenderun Demir Çelik Fabrikası/ Fotoğraf: Reuters (Arşiv) 

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'den ithal edilen çeliğe yönelik gümrük vergisini iki katına çıkarma kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Mahkeme kararda Türkiye'den ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesi oranının iki katına çıkarılma kararının usul bakımından eksik olduğu ve anayasanın "eşit koruma garantisini" ihlal ettiğini açıklamıştı. 

ABD Ticaret Bakanlığı'nın, ‘ulusal güvenlik' gerekçesi ile yürüttüğü ve “Section 232” incelemesi dava sürecine müdahil Türk şirketlerinden açıklamalar gelmeye başladı.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre ABD’de de yatırımı bulunan Borusan Holding iştiraklerinden Borusan Mannesmann, ABD gümrük otoritelerinden 14 milyon dolar yani 96 milyon liralık alacağını geri istedi.

30 Ocak 2020’de Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamayı hatırlatan Borusan, “Section 232” vergileri ile ilgili olarak ABD Ticaret Bakanlığı'na karşı açılmış dört ayrı davaya müdahil olduklarını yineledi. 

Borusan’dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 
 

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, bu davalardan biri olan "Transpacific Steel LLC v. United States" davasında 14 Temmuz tarihinde vermiş olduğu kararında, sadece bir ülke için vergilerin yüzde 25'den yüzde 50'ye artırılmasının kanuna aykırı olduğuna hükmetmiş ve ek alınan yüzde 25 oranındaki vergilerin iade edilmesine karar vermiştir. 

Davanın temyiz süreci açık olmakla birlikte kararın bu şekilde kesinleşmesi durumunda, şirketimizin ABD gümrük otoritesinden geri alacağı tutar 14 milyon Amerikan Doları seviyesinde olup, şirketimiz gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir.


Vergi önce yüzde 25’e, sonra yüzde 50’ye, sonra tekrar yüzde 25’e çekildi

ABD Başkanı Donald Trump, Mart 2018'de ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle ithal çeliğe yüzde 25 oranında gümrük tarifesi uygulanmasını kararlaştırmıştı.

Söz konusu uygulamaya ilişkin Türkiye, ABD'ye gerekli istişarelerde bulunma talebini iletmiş ancak olumlu sonuç alamamıştı. Türkiye, söz konusu kararın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu belirterek, ABD'yi DTÖ'ye şikâyet etmişti.

Trump, 10 Ağustos 2018'de ise Türkiye'den ithal edilen çelik ve alüminyum için gümrük vergilerini iki katına çıkardığını duyurmuş, "Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil." ifadelerini kullanmıştı.

ABD'nin 13 Ağustos 2018 itibarıyla Türkiye menşeli çelik ürünleri için uyguladığı gümrük vergisini iki katına çıkarmasının ardından Türkiye de bazı ABD menşeli ürünlerin ithalatında uyguladığı ek mali yükümlülük oranlarını aynı oranda yükseltmişti.

Son olarak ABD, 21 Mayıs 2019'da Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ilave vergileri yüzde 50'den yüzde 25'e düşürmüştü. 

 

Dünya Gazetesi 

DAHA FAZLA HABER OKU