Birleşik Krallık Huawei’yi 5G altyapısından çıkarma kararı aldı

Bakan Dowden, 2027 yılına kadar tüm Huawei teknolojisinin ülkenin 5G altyapısından çıkarılacağını söyledi

Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, Çinli Huawei şirketinin ekipmanlarının 2027 yılına kadar 5G altyapısından çıkarılmasına karar verildiğini bildirdi.

Parlamentoda konuşan Oliver, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSC) danışmanlığında Huawei’nin 5G altyapısındaki rolünün incelendiğini, ABD’nin Çinli teknoloji şirketine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle hükümetin daha önceki değerlendirmesinin değiştiğini söyledi.

Dowden, ABD’nin şirkete yönelik yaptırımlarının şirketin ülkedeki 5G altyapısındaki ekipman ihtiyacını karşılayabilme kabiliyetini ciddi biçimde olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.

"Satın almalar yasa dışı olacak"

Bu sabah Başbakan Boris Johnson’ın Ulusal Güvenlik Konseyi ile toplantı yaptığını bildiren Dowden, 5G ağının güvenliğinin sağlanmasının en iyi yolunun operatörlerin yeni Huawei ekipmanlarını kullanmayı sonlandırması olduğunu söyledi.

Dowden, “Bu yılın sonundan itibaren telekom operatörleri Huawei’de 5G ekipmanı satın almamalıdır. Telekomünikasyon güvenlik tasarısı geçtikten sonra, satın almaları yasa dışı olacak” ifadelerini kullandı.

Dowden, 2027 yılına kadar ise tüm Huawei teknolojisinin ülkenin 5G altyapısından çıkarılacağını söyledi.

"5G'ye geçişi geciktirebilir"

Bakan Dowden bu kararın, ülkenin 5G’ye geçişini 2-3 yıl geciktirebileceğini ve 2 milyar sterlin seviyesinde ek maliyet yaratabileceğini kaydetti.

“Bu kolay bir karar olmadı” diyen Dowden, “Fakat bu, ülkenin telekom ağı, ulusal güvenliğimiz ve ekonomimiz şu an ve uzun vade için doğru karardır” ifadesini kullandı.

Huawei'nin "devlet sırlarının hepsini çalacağını" iddia eden ABD, Britanya'yı Çinli firmanın 5G telekomünikasyon ağına dahil olmasına izin vermemeye çağırmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, telekomünikasyon devinin varlığının Britanya'nın iç ve dış istihbarat kurumları MI5 ve MI6 için doğrudan tehdit oluşturacağını söylemişti.

Financial Times'a konuşan O'Brien, "Birleşik Krallık'ın (BK) nükleer sırları ya da MI6 ve MI5 sırları olsun, devlet sırlarının tamamını çalacaklar" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU