Bir dönem saplantı hâline gelen Pokemon Go’ya kullanıcılar, dört yılda 3,6 milyar dolar harcadı

2016’da ortaya çıktığında bir fenomene dönüşen, hatta kullanıcıların telefon ekranına bakmaktan yaralanmalarına bile yol açan artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon Go’ya dört yılda bir servet harcandı

Fotoğraf: Reuters

ABD’li analiz şirketi Sensor Tower’ın verilerine göre, dört yıl önce piyasaya sürüldüğünde bir saplantı hâline dönüşen Pokemon Go oyununa kullanıcılar, bugüne kadar 3,6 milyar dolar harcadı. 

Akıllı telefonların kamerası yardımıyla oynanan bir artırılmış gerçeklik oyunu olan Pokemon Go’nun indirilmesi ücretsiz. Ancak bazı öğeler oyun sırasında kazanılabildiği gibi, kullanıcılar nakit ödemeyle de sayın alabiliyor. 

Pokemon Go nedir?

Bir nesli ilk kez dijital oyun kavramıyla tanıştıran Super Mario’dan sonra en iyi oyun olarak kabul edilen Pokemon Go, Nintendo ekibinden Satoru Iwata ve The Pokemon Company mühendislerinden Tsunekazu Ishihara tarafından geliştirilmiş ve 2016’da piyasaya sürülmüştü. 

Kullanıcılar, Google'ın harita desteğini ve telefonun GPS'ini kullanarak sokak sokak geziyor ve mitolojik yaratıklardan ilham alınarak yapılan canavarları yani pokemonları arıyor. 

Kameranın gördüğü gerçek görüntü üzerinde bir anda beliriveren çizgi karakter, Pokemon toplarıyla yakalandıkça kullanıcının koleksiyonu genişliyor.

Oyunun amacı gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan pokemon karakterlerini yakalamak.

Güvenlik endişeleri neydi? 

6 Temmuz 2016’da piyasaya sürüldükten yalnızca bir hafta sonra Nintendo’nun gelirini 7,1 milyar dolar artıran oyun, o dönem günlük kullanımda Instagram, WhatsApp, Sanpchat, Messenger gibi platformları geride bırakmıştı. 

Ancak oyunla ilgili güvenlik endişeleri de sıkça gündemde yer almıştı. 

Zira oyun, kullanıcıların Google hesabına dolayısıyla kişisel bilgilerine erişebiliyor. 

Oyunun çıkmasından sadece birkaç gün sonra ABD'nin Missouri eyaletinde dört kişi, oyuncuların sıkça ziyaret ettiği noktalarda bekleyerek silahlı gasp yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. 

Bunun yanı sıra sürekli telefonuna bakarak sokak sokak yürüyen insanların düşme, çarpma, kaza geçirme gibi riski de bulunuyor.

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU