Teknik direktörlerden "yabancı kuralı"na ilk tepkiler: Yasaklarla, kısıtlamalarla hiçbir kurum kalkınamaz

Süper Lig'de görev alan teknik adamlar Tamer Tuna, Rıza Çalımbay ve İbrahim Üzülmez, Erol Bulut, Hikmet Karaman ve Fatih Terim, TFF'nin getirdiği yeni yabancı kuralını değerlendirdi

Yeni yabancı kuralına göre gelecek sezon takımlar en fazla 14 yabancı futbolcu ile sözleşme yapabilecek ve bu oyuncuların sadece 8'i aynı anda oynayabilecek / Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, Süper Lig'de yabancı oyuncu kuralında değişikliğe gitti. 

Yeni sezonda kulüpler, en fazla 14 yabancı futbolcu ile sözleşme yapabilecek ve bu oyuncuların sadece 8'ine aynı anda sahada yer averebilecek. 

Yabancı oyuncu sayısı sonraki yıllarda kademeli olarak azaltılacak. 

Süper Lig'de mevcut kurala göre kulüplerin belirleyeceği 28 kişilik kadrolarda 14 yerli oyuncu bulunması zorunlu. 

Takımlar, 21 kişilik kadrolarda 12 yabancı bulundurulabiliyor. Kadro 20 ve daha az sayıda oyuncudan oluşursa, listede maksimum 11 yabancı oyuncu yer alabiliyor.

 

Fatih Terim - AA8.jpg
Fatih Terim / Fotoğraf: AA

 

Fatih Terim: Yasaklarla, kısıtlamalarla hiçbir kurum kalkınamaz

Ligdeki mevcut 14+14 olan yabancı kuralının mimarı olan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, TFF'nin uygulamaya koyduğu yeni kuralı "Şahsi fikrim yasaklarla, kısıtlamalarla hiçbir kurum kalkınamaz. Değil futbol, Futbol Federasyonu, hiçbir meslek de kalkınamaz" diyerek yorumladı. 

Uzun süredir medyada yabancı kuralının konuşulduğunu ve bunun algısının aylar öncesinden yapıldığını ileri süren Terim, şöyle konuştu:

8 yabancı oynayacak, 3 Türk olacak" diye bir şeylerin o zamandan beri dolaştığını savunarak, "Nihat Bey de 'Düşüreceğiz' dedi zaten. Ama demek ki Futbol Federasyonunun eğitim ve gelişim departmanı da aynı fikirdeymiş ki veya bütün yönetim ve Kulüpler Birliği ne yaptı bilmiyorum. Uyacağız ama bana kalırsa benim şahsi fikrim yasaklarla, kısıtlamalarla hiçbir kurum kalkınamaz. Değil futbol, Futbol Federasyonu, hiçbir meslek de kalkınamaz.

Futbolcunun Türk'ü ya da yabancısı olmadığını, Türk futbolcusunun böyle daha çok yetişeceğine inanmadığını belirten Terim, Avrupa'da en çok Türk oyuncusunun bu yıllarda oynadığına dikkat çekti.

Türk oyuncuların bugün Avrupa'nın en iyi takımlarında oynadığını vurgulayan deneyimli teknik adam, sözlerini şöyle sürdürdü:

Herhalde gelişimi böyle uygun gördüler ama öğrendiklerim, tecrübem ve hayat, bana kısıtlamalarla gelişemeyeceğini söylüyor. Bizim problemimiz yetiştirmede. Lafa gelince herkes altyapı altyapı ama bizim problemimiz yetiştirmede. Oyuncu ayırt edebilir misiniz? Türk oyuncu, yabancı oyuncu diye. Oyuncu oyuncudur. Yani gerekçesi nedir bilmiyorum. Halbuki öbür sistemde koyulacak tek şey tekrar teşviklerdi. Teşvik koymuştuk Türk oynatana. Müthiş bir yarış vardı yabancı-yerli oyuncular arasında. Burada hiç kimse Türk oyuncu ya da yabancı oyuncu kısıtlamasından dolayı yedek oturup, boşu boşuna para almak istemedi. Herkes Avrupa'ya gitmeye başladı. Dünyanın hiçbir tarafında bunlardan dolayı milli takımlar zarar görmez, görmemiştir, görmeyecektir. Örnekse, son dünya şampiyonlarına bakın. Fransa, Brezilya, Almanya, bir ay önce İspanya. Avrupa şampiyonlarına bakın. Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya. Hepsinde yabancı oyuncu serbest.

Fatih Terim, yabancı oyuncu sınırlaması kararına saygı duyacaklarını dile getirerek, "Sonuçta federasyonumuzdur. Ne derse onu yapacağız. İnşallah hiçbirimiz 3-0 hükmen mağlup tuzağına düşmeyiz. Arkadaşlarımızın çoğu 4+2, 6+2'de bu işi maalesef unutanlar veya hata yapanlar oldu. Hükmen yenilenler... Yine ona döneceğiz yavaş yavaş" değerlendirmesinde bulundu.

 

Tamer Tuna- AA.jpg
Tamer Tuna / Fotoğraf: AA

 

Tamer Tuna: Yabancı kararını pozitif buluyorum

Fraport-TAV Antalyaspor Teknik Direktörü Tamer Tuna, TFF tarafından alınan yabancı kuralına ilişkin şunları söyledi:

Türk futbolu adına nasıl faydalı olabilir, yerli yabancı katkı mı sağladı, zarar verdi mi diye yabancı kuralı hep tartışma oldu. Yabancı sayısının azaltılması, yerli oyuncu kalitesini noktasında bunu avantaj olarak çok kullandık. Birçok oyuncunun fark edilmesi sağlandı. Zeki'nin, Çağlar'ın, transfer olan tüm oyuncuların bu anlamda eğer olmasaydı TFF 1. Lig'den yurt dışına çıkıp oynama avantajını kullanmayacaklardı. 

Bir gerçek var ki sahada bugün bizde olduğu gibi zaman zaman 6-7 yerli oyuncuyla maçlara çıkabildik. Bu sayının fazla olması lazım ama bu sürecin alt yapının iyi oluş sistemiyle ilerlemesi lazım. Trabzonspor, bu konuda çok iyi. Bizim de Antalyaspor olarak çalışmalarımız var. Bu anlamda altyapıya büyük yatırımlar yapıldı. Umarım karşılığı iyi olacaktır. Ben pozitif ve olumlu buluyorum.

 

Rıza Çalımbay - Sivasspor.jpg
Rıza Çalımbay / Fotoğraf: Sivasspor

 

Rıza çalımbay: Galatasaray 11 yabancı birden oynatabiliyor

Demir Grup Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, TFF'nin Süper Lig ve TFF 1. Lig'de yabancı oyuncu kuralında değişikliğe gitmesiyle ilgili şunları kaydetti:

Federasyon herhalde yavaş yavaş yabancı sınırını azaltmaya çalışıyor. Haklılar, bence de yapabilirler. Ya tamamen serbest bırakılsın veya 14 yabancı olacağına 6 tane çok iyi adam alınması gerekiyor. Çoğu kulübe bakıyorsunuz yabancıların çoğu kulübede oturuyor, oynamıyor. Bazısına bakıyorsunuz özellikle Galatasaray takımı 11 tane birden yabancı oynatabiliyor. Bana göre 14 yabancıyı yanlış kullanıyorlar. Özellikle Anadolu takımları kesinlikle yanlış kullanıyorlar. Bence 14 tane alacağınıza çok iyi 7-8 tane oyuncu alabilirsiniz.

 

Hikmet Karaman - AA.jpg
Hikmet Karaman / Fotoğraf: AA

 

Hikmet Karaman: +2'lerin hepsine karşı çıktım

BtcTurk Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, yeni yabancı kuralına iki taraflı bakılması gerektiğini belirterek, "Yani sınırlandıralım da diyebilirsiniz veya serbestlikte belli kurallar koyalım da diyebilirsiniz. Bence ulemaların, konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilerin iyi bir çalışma yapması gerekiyor" dedi. 

Teknik direktörlere bu konunun spontane olarak sorulduğunu kaydeden Karaman, şu ifadeleri kullandı:

Geçmişten deneyimimiz var, 5+2, 4+2, +2`lerin hepsine karşı çıktım. Kulübeyi bozuyor, teknik adamı bozuyor, taktiksel değişikliği bozuyor. Yabancı çıkartıp, yabancı sokmak zorunda kalıyorsunuz. Ama genelde düşünüldüğünde kaç yabancıyla kulüpler devam edebilsin. Bunu geri plana baktığınızda 3-4 sene sözleşmesi olan kulüplerimiz var, bir sürü para vermişler yabancılara. Yani işin ehli olan insanların bir araya gelip bir fikir yapması gerekiyor. Şahsi kanaatim iyi olan, takımı geliştirecek, takıma katkı yapacak, takımın karakterini yükseltecek yabancıların olması gerekiyor. Ama Türk oyuncularının da hakları yenmeyecek bir sistem olsun. Yabancılar ekonomik haklarını istediği gibi savunurken yerli oyuncuların da aynı şekilde hakları olması lazım.

 

İBrahim Üzülmez-AA.jpg
İbrahim Üzülmez / Fotoğraf: AA

 

İbrahim Üzülmez: Yabancı kontenjanına çok takılmamak lazım

MKE Ankaragücü Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, yabancı oyuncusuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Son yıllarda Avrupa`ya giden Türk oyuncu sayısı arttı. Yabancı kontenjanına çok takılmamak lazım. Belki kriter konulabilir. İnce eleyip sık dokumak lazım.

 

Erol Bulut - AA.jpg
Erol Bulut / Fotoğraf: AA

 

Erol Bulut: Serbest olması gerektiğini düşünüyorum

Aytemiz Alanyaspor Teknik Direktörü Erol Bulut, yabancı kuralında daha önce görüşlerini aktardığını ve sözlerinin arkasında duracağını dile getirerek, şöyle konuştu:

Serbest olması gerektiğini düşünüyorum. Yabancı sayısının alt yapıdan futbolcu çıkartmak ve geliştirmek ile alakalı olmadığını düşünüyorum. Alt yapının sorunu ülkemizin genel sorunu yetiştirme tarzı. Onu biraz daha değiştirirsek, oraya biraz daha emek harcarsak alt yapıdan da futbolcu çıkar. Ama bunun yabancı sayıyla alakası yok.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU