Kanada'da serçelerin öğrendiği yeni melodi kendi aralarında viral oldu

Araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışmada beyaz boğazlı serçelerin uzun yıllar söyledikleri şarkıyı daha eğlencelisini öğrendikten sonra bıraktığı saptandı

Kanada’da bir araştırma ekibi beyaz boğazlı serçelerin yeni bir şarkı geliştirdiğini ve bunun da serçeler arasında viral hale geldiğini saptadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küçük ötücü kuşların yıllarca söyledikleri şarkının geleneksel alçalan melodisinin üç notalı bir sonu vardı fakat araştırmacılar serçelerin yeni bir nota dizisi kullandıklarını fark etti. Araştırmacılar sonu iki notayla biten yeni melodinin Kanada’nın batısından Ontario’nun merkezine kadar 3 bin km doğuya nasıl yayıldığını izledi.

Pek çok kuş türünün zaman içinde “kültürel olarak” ötme biçimlerini yerel kuş toplulukları içinde değiştirdiği biliniyor. Fakat bunların büyük bir çoğunluğu bütün bir tür arasında yayılmaktansa bölgesel olma eğilimi gösteriyor.

Bilim insanları yeni bir melodinin tür içinde nasıl bu kadar hızlı yayılabildiğini daha önce gözlemlemediklerini belirtiyor.

Northern British Columbia Üniversitesi’nde biyoloji profesörü Ken Otter, “Bildiğimiz kadarıyla bu eşi benzeri görülmemiş bir şey” dedi.

Bir şarkı türünün kültürel evrimi yoluyla bu tür bir yayılmayı gören başka bir çalışma bilmiyoruz.

1960’lı yıllarda beyaz boğazlı serçelerin ötüşü tekrar eden üçlü bir notayla bitiyordu. Otter, 1990’lı yıllarda Kanada’nın batısına doğru hareket ettiğinde serçelerin iki notayla biten yeni bir melodi söylemeye başladığını fark etti.

British Columbia bölgesinin Prince George kentine ilk gittiğimde, Kanada’nın doğusunda klasik olarak söylenen beyaz boğazlı serçe şarkısından farklı bir şey söylüyorlardı.

Otter’in bahsettiği melodi yaklaşık 40 yıllık süre içinde Rocky Dağları’nda popüler hale geldi.

Otter ve araştırma ekibi 18 bin kayıt yaptı ve bulgularını Current Biology isimli bilimsel yayında yayımladı. Bilim insanları genç serçelerin yeni melodiyi kışlama alanlarını paylaştıkları diğer bölgelerin kuşlarından öğrendiğini düşünüyor.

Otter şu ifadeleri ekledi:

Önceki pek çok çalışmada, dişi kuşlar yerel olarak hani melodi söyleniyorsa onu tercih etme eğiliminde oluyordu. Fakat beyaz boğazlı serçelerde dişi kuşların kendi bölgelerinde yaygın olmayan melodileri sevdiğini göstermiş olabiliriz. Eğer durum buysa, yeni şarkıyı söyleyen erkek kuşlar daha avantajlı.

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU