Tartışmalı referandumdan ilk sonuçlar: Rusların yüzde 76’sı Putin’i 2036'ya kadar iktidarda tutabilecek değişikliği onayladı

Bir süre önce verdiği röportajda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde yeniden aday olabileceğini işaret eden Putin, Rus yetkilileri kendisine karşı halef arayışına girmemeleri konusunda uyarmıştı

Vladimir Putin'in iktidar süresinin kaç yıl daha devam edebileceğini bu referandum belirleyecek (AFP)

Rusya’da dönem dönem yaptığı makam değişiklikleriyle başbakanlık ve devlet başkanlığı koltuğunun sahibi olarak son 20 yıldır ülke siyasetine yön veren Vladimir Putin’in "nihai" iktidar süresini belirleyecek tartışmalı referandumla ilgili ilk sonuçlar belli oldu.

Putin’in dönem limitini sıfırlayarak 2036’ya kadar iktidarda kalmasına kapı aralayan anayasa değişikliğiyle ilgili oylama 25 Haziran’da başlamıştı.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre, daha önce 22 Nisan’da yapılacağı ilan edilen ancak koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ertelenen referandumda oy verme işleminin 1 Temmuz’da sona ermesi öngörülürken, son çıkış anketlerine göre halkın yüzde 76’sının anayasa değişikliğinin yapılması yönünde oy kullandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

VTsIOM şirketi tarafından gerçekleştirilen sandık çıkışı anketinde 800 oy verme noktasında 163 bin 124 kişiyle görüşme yapılarak sonuçların elde edildiği ifade edildi.

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Rusya Devlet Başkanı Putin, 2024’te görev süresinin dolmasının ardından iki kez daha seçimlerde aday olabilecek ve kazanması halinde 2036’ya kadar ülkenin başında kalabilecek.

67 yaşındaki Putin, anayasa değişikliği yapılması ve aday olarak kazanması halinde 83 yaşına kadar ülkenin başında kalabilecek.

Rus lider, 21 Haziran’da Rossiya-1 televizyonuna verdiği bir röportajında, anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesi halinde bir kez daha devlet başkanlığı için yarışma ihtimalini reddetmemişti.

TASS haber ajansının aktardığı röportaja göre Putin, “Şimdiye kadar bir karar vermedim. Eğer anayasada böyle bir durum ortaya çıkarsa (seçim için) aday olmayı göz ardı etmiyorum” demişti.

Rus yetkilileri kendisinden sonra gelecek kişi için bir arayışa girmemeleri konusunda da uyaran Putin, “Halef aramaktansa kendi işlerine yapmaları gerekir” demişti.

 

Independent Türkçe, Amerika’nın Sesi, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU