Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) bir yıl önce yaptığı “2037’ye kadar 8,2 milyar insan havayolunu tercih edecek” tahmini çok sert şekilde tersine dönmüş durumda.
Tüm dünyada uçakların yüzde 90’ından fazlasını parkta bırakan koronavirüs nedeniyle sadece 2020’de 84 milyar dolarlık kayıp bekleniyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Konuyla ilgili CNBC’ye konuşan IATA Baş Ekonomisti Brian Pearce, ülkelerin piyasalarını açmak için ikili pazarlıklara başladığını hatırlatarak 2020’nin ikinci yarısında bir toparlanma beklediklerini söyledi.
Uluslararası uçuşlarda “dalgalanmaların” devam edeceğini belirten Pearce, Çin, ABD ve Endonezya gibi ülkelerin iç hat uçuşlarını başlatmasının havayolu endüstrisinde ateşleyici olabileceğini aktardı.
Hükümetlerin desteğinin de önemli olduğunu söyleyen IATA, havacılıkta küresel çapta 200 milyar dolarlık devlet desteğine ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.
Ekonomistlere göre koronavirüs, dünyayı daha küçük hacimli bir havacılık endüstrisiyle baş başa bırakabilir. Bu durum da talebi düşürürken, bilet fiyatlarını artırabilir.
İş seyahatleri için de benzer bir tablo var. Hatta işlerin, video konferans üzerinden de yürüyebildiğinin görülmesiyle şirketlerin çalışanlarını seyahate gönderme kararı azalabilir.
Birleşik Krallık’taki Cranfield Üniversitesi Hava Transferi Yönetimi Merkezi Başkanı Keith Mason, her beş iş seyahatinden birinin iptal edilebileceğini söylüyor.
IATA’nın toparlanma için sunduğu yol haritasında ise yolcu izleme sistemleri, koruyucu ekipmanların kullanılması, gümrükte temassız hizmetlerin verilmesi gibi önlemler geniş yer tutuyor.
Independent Türkçe, CNBC