Yaklaşık üç ay önce Eurobond tahvil ödemelerini yapamayacağını açıklayan Lübnan’da enflasyondaki artış da para birimindeki zayıflama da sürüyor.
Ülkenin Merkezi İstatistik Kurumu’nun verilerine göre yıllık tüketici enflasyonu mayısta yüzde 56,5’e yükselirken gıda enflasyonu yüzde 190’a dayandı. Restoran ve otellerdeki fiyat yükselişleri ise yüzde 240’tan fazla.
Merkez Bankası’nın 1500 Lübnan lirasında sabit tuttuğu dolar kuru, karaborsada 5 bin 400 dolara kadar çıkmış durumda. Sabitlenmiş kur ise yalnızca hükümet tarafından sübvanse edilen buğday, benzin ve ilaçta kullanılıyor.
İç piyasaya dolar enjekte edeceğini açıklayan hükümet, döviz bürolarındaki yabancı para satımlarına da kısıtlamalar getirmiş durumda. Hatta Merkez Bankası’nın koyduğu kurallara uymayan onlarca kişi gözaltına alındı.
İç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.
Mart ayında 4000 bin lira seviyesindeki dolar kurunun iki gün içerisinde 6 bin dolara yükselmesi sonrası protestolar düzenlenmiş, göstericiler Merkez Bankası binasına girmeye çalışmıştı. Olaylarda başkent Beyrut'un merkezindeki bazı iş yerleri ateşe verilmişti.
Başbakan Hassan Diab, 9 Mart’ta yaptığı açıklamada hükümetin bu yıl yapması gereken toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesinin ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta sona erdiğini söyleyerek, temerrüde düşüleceğini söyledi.
Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi almak için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelere başladığını açıklamıştı.
Independent Türkçe, AA