ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’ya yakın mesafede bulunan göktaşı Bennu’dan elde edilen ilk verilerden Güneş Sistemi’nin ve hatta Dünya’da yaşamın kökenine dair “beklenmedik” ipuçları bulunduğunu duyurdu.
NASA’nın uzay keşif aracı Osiris-Rex, Bennu isimli asteroidi incelemek üzere Eylül 2016’da fırlatılmıştı. Uzay aracı, Apollo Kuşağı’ndaki göktaşına yaklaşık 2 yıllık yolculuğun ardından Aralık 2018’de ulaşmıştı.
Zaman kaybetmeden örnek toplama ve analiz işlemlerine başlayan Osiris Rex’ten elde edilen son bulgularla ilgili Nature, Nature Astronomy, Nature Geoscience ve Nature Communications dergilerinde bu hafta bilimsel makaleler yayımlandı.
Son bulgular asteroid Bennu’nun yüzeyinin beklenenden daha eski olabileceğini ortaya koyuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Güneş Sistemi’nin oluşumunun farklı aşamalarına dair izler de sunan Osiris-Rex’in gönderdiği son veriler ayrıca göktaşı üzerinde hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan moleküllerle beklenmedik sayıda büyük kaya parçalarının varlığını gösteriyor.
NASA, “Osiris-Rex ile Bennu’nun incelenmesi bilim insanlarına güneş sistemimizin kökenleri, Dünya’daki su ve organik moleküllerin kaynakları ve uzayda Dünya’ya yakın bölgedeki tehlikeler ve kaynaklar hakkında daha fazla bilgi edinme imkanı sunacak” değerlendirmesinde bulundu.
Osiris-Rex’in Eylül 2023’te Dünya’ya dönmesi bekleniyor.
Asteroidin her 6 yılda bir Dünya’ya yaklaştığını bildiren NASA, hesaplamalarına göre Bennu’nun 150 yıl içinde yeryüzüne çarpma noktasına geleceğini belirtti. Ancak çarpmanın düşük olasılık olduğu ifade ediliyor.
New York şehrinin sembollerinden Empire State binasından daha büyük olan Bennu’nun yok etmese de Dünya’da büyük yıkıma neden olabileceği ifade ediliyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent