Japonya’da yeni bir köpekbalığı türü keşfedildi: “Gerçek bir Pokemon”

Araştırmalar tanımladıkları camgöz köpekbalığı türünün coğrafyaya özgü olduğunu düşünüyor

Squalus shiraii'nin yan profili (Sarah Viana)

Yeni keşfedilen canlılar, Japon filmleri ve televizyon programlarındaki kadar etkileyici ve heyecan verici olabiliyor. Aralarında ünlü Pokemon evreninin sakinlerinin de yer aldığı pek çok kurgusal karakterinin benzerini belki de Japonya’ya özgü gerçek hayvanlar arasında bulmak mümkün.

EurekAlert’tin aktardığına göre, açık erişimli hakemli bilim dergisi Zoosystematics and Evolution’da yayımlanan makaleyle duyurulan yeni camgöz köpekbalığı türü “gerçek bir Pokemon” olabilir.

Güney Afrika Sucul Biyoçeşitlilik Enstitüsü’nden Dr. Sarah Viana’nın öncülük ettiği uluslararası araştırma ekibi Squalus shiraii ismi verilen yeni camgöz köpekbalığı türünü Japonya’nın güneyindeki tropik sularda keşfetti.

Boyları 59’la 77 santimetre arasında değişen yeni camgöz, uzun sırt yüzgeci ve kuyruğundaki görece beyaz sınırlar gibi özgün özelliklere sahip. Büyük Okyanus’un kuzey batısındaki ve Japonya’nın güneyindeki tropik sığ sularda bulunan bu türün şimdilik yalnızca Japonya’ya özgü olduğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Camgöz köpekbalıkları dünya balık ticaretinde önemli yer tutan bir canlı gruplarından biri ve çeşitli amaçlarla avlanabiliyor. Bunlar arasında et tüketimi veya karaciğer yağı elde etme amacı da yer alıyor. Sık rastlanır olsalar da bu türlerle ilgili kesin veriler nadiren elde ediliyor. Bu yüzden popülasyonlarına yönelik tehditler ve sayılarındaki değişim eğilimleri bilinmezliğini koruyor.

Japonya köpekbalığı ticareti yapılan ülkeler arasındaki birinciliğini sürdürüyor. Japon köpekbalığı yüzgeci pazarlarında satılan 78 keski solungaçlı tür tehdit altında olarak değerlendiriliyor.

Yeni tür Squalus shiraii; vücut şekli, yüzgeç ve burun uzunlukları benzediği için sıklıkla iğneli camgöz (Squalus mitsukurii) türüyle karıştırılıyordu. Ancak daha sone yeni tür olarak tanımlamaya yetecek düzeyde farklılıkları olduğu anlaşıldı.

Bilim insanları, yeni tanımlanan türün ismini, daha önce ekipte yer alan Dr. Shigeru Shirari anısına Japon uzmanın soyadını içerecek şekilde verdi.

EurekAlert

 

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU