Hindistan’ın Maharaştra eyaletindeki Lonar Gölü’nün rengi pembeye döndü. 50 bin yıl önce Dünya’ya çarpan göktaşı sonucu oluşan gölün renginin neden pembeye dönüştüğü henüz tam olarak bilinmiyor.
Hindistan’a giden turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Lonar Gölü’ndeki renk değişimine bilim insanları sudaki tuzluluk oranın artmasının neden olmuş olabileceğini düşünüyor. Öte yandan su yosunu varlığının da bir diğer etken olabileceği belirtildi.
Daha önce benzer renk değişimi ABD’nin Utah eyaletindeki Büyük Tuz Gölü’nde ve Avustralya’daki Hillier Gölü’nde de gerçekleşmişti.
Twitter’da paylaşılan videoda jeolog Gajanan Kharat, benzer olayın Lonar Gölü’nde daha önce de gerçekleştiğini fakat bu kadar belirgin olmadığını ifade etti.
Bu yıl özellikle kırmızı görünüyor, çünkü bu yıl suyun tuzluluk oranı arttı. Göldeki su oranı azaldı ve göl daha sığ bir hale geldi, bu da gölde değişimlere neden oldu.
Kharat, araştırmacıların değişimin nedenini incelediğini söyledi. Gölden alınan örnekler pek çok laboratuvara gönderildi. Kharat, “Örnekler incelendiğinde, gölün renginin neden değiştiği kesin olarak söylenebilecek” ifadelerini kullandı.
Kharat, gölün pH değerinin 10.5 olduğunu belirterek, "Tuzluluk ve su yosunları bu değişimin nedeni olabilir. Gölün su yüzeyinin 1 metre altında oksijen yok. İran'da tuzluluk oranındaki artış nedeniyle suyun kırmızımsı hale geldiği bir göl örneği var" dedi.
CNN