Kovid-19 pandemisi sürecinde normalleşme başlarken Yunanistan, 29 ülke ile sınırları yeniden açma kararı verdi. Ancak Yunanistan’ın listesinde komşusu Türkiye yer almıyor.
Yunanistan ayrıca, pandemiden en çok etkilenen Avrupa ülkeleri İtalya, İngiltere, İspanya ve Fransa'dan gelecek turistlere de kapılarını açmama kararı aldı.
Pandemi öncesi, Türkiye-Yunanistan arasında başlayan sığınmacı gerginliği had safhalara ulaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Yunanistan'ın Meriç sınırına 400 polis göndermesi, bu gerginliğin devam ettiğini göstermişti.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos da Kovid-19 salgını sonrası Türkiye'den yeni bir göçmen akışının yaşanma olasılığından bahsetmiş ve iki ülke arasındaki ilişkinin boyutunu gözler önüne sermişti.
"İki ülke arasında gerginlik sınırların açılması kararını etkiliyor"
Akademisyen Dimosthenis Yağcıoğlu, Yunanistan’ın pandemi sürecinde katı önlemler almasının başarılı olmasında etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi:
Şimdi en büyük tehlike, koronavirüsün yurt dışından gelecek olanlarla birlikte tekrar 'ithal' edilmesi. Hem bu tehlikeyi asgariye indirmek hem de turizme açılmak için Yunanistan hükümeti son birkaç haftadır bazı önlemler alıyor.
Bu önlemler arasında, koronavirüs salgınının çok gerilediği ve en azından Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre artık tehlikeli boyutlarda olmadığı 29 ülkenin vatandaşına Yunanistan’ın 'açılması' da var. Yani bu ülke vatandaşlarına, koronavirüs PCR testi yapılmayacak ve gelenler karantina uygulamasından da muaf tutulacak.
Türkiye’nin aktif vaka sayısı açısından hâlâ dünyada ilk 15-20 ülke arasında yer aldığını hatırlatan Yağcıoğlu, Türkiye’nin bu yüzden 29 ülkenin arasında olmadığını söyledi.
“Sınır kapılarının ne zaman açılacağı konusundaki belirsizlik, yalnız korona salgını ile açıklanamaz" diyen Yağcıoğlu, 15 Haziran’dan itibaren veya en geç 1 Temmuz’a kadar sınırların açılmasının, test ve karantina zorunluluğu ile uçak, otobüs seferlerinin başlamasının hâlâ en yüksek ihtimal olduğunu vurguladı.
Akademisyen Dimosthenis Yağcıoğlu "Fakat bunun daha da gecikme ihtimali de yok değil. İki devlet arasındaki ilişkilerin gergin olması, bu kararı da ister istemez etkiliyor” dedi.
Şubat ayında İdlib’de 34 askerin hayatını kaybetmesi sonucu sığınmacıların Edirne’deki sınır kapılarına akın etmesini hatırlatan Yağcıoğlu, bu yüzden Yunanistan’ın sınırda olası bir sığınmacı hareketliliğine karşı 400 polis daha konuşlandırdığını söyledi:
Yunanistan, Türkiye’nin şubat ayında Meriç sınırında yaptığı mülteci-göçmen operasyonunu tekrarlayabileceğini düşünüyor. Gerek Soylu’nun, gerekse Çavuşoğlu’nun bunun tekrar yapılacağına dair tehditkâr demeçleri var.
Bunun tekrar yaşanma ihtimalini azaltmak ve sınırın daha iyi korunması amacıyla Yunanistan Meriç sınırına yaklaşık 400 polis daha göndermeye karar verdi.
Ayrıca yaklaşık 200 kilometrelik Meriç sınırının göçmenlerin en kolayca geçebileceği kısımlarına çit örmeye de başladı. Birkaç yere örülecek bu çitlerin toplam uzunluğu yaklaşık 40 kilometre olacak.
Yağcıoğlu, sınırda böyle yeni bir gerginliğin bekleniyor olmasının İpsala-Kipi ve özellikle Pazarkule-Kastanies sınır kapılarının açılmasını biraz daha zorlaştırdığı görüşünde.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Yunanistan, Libya meselesinde büyük bir krize dönüşmeden nasıl önleyeceğini bulmuş değil"
Yağcıoğlu, Türkiye-Libya arasındaki yapılan anlaşmanın da son dönemde Türkiye-Yunanistan arasındaki gerginliğin büyük kaynaklarından biri olarak değerlendiriyor.
Yağcıoğlu, “Türk ve Libya Sarac hükümetlerinin geçerli saydığı anlaşmaya göre kendi Türk kıta sahanlığı saydığı Rodos, Karpathos ve Girit’in doğusunun güneyinde kalan denizdeki bir bölgede hidrokarbon araştırma ve sondajı yapmayı planlıyor. Ve bu, bir ön bilimsel araştırmaya dayanmayan, hidrokarbon bulmayı amaçlamayan, yalnız 'burası bizimdir' mesajını vermek için yapılan, provokatif bir girişim. Yunanistan da bu girişimi daha başlamadan önlemek istiyor. Henüz bunu büyük bir krize dönüşmeden nasıl önleyebileceğini bulmuş değil” diye konuştu.
"Avrupa Birliği kararları"
Yazar Herkül Millas ise, alınan kararın Avrupa Birliği kararları olduğuna dikkat çekti.
Millas, “Ölüm ve vaka sayıları bu kararda etkili oldu. Yunanistan’ı düşünün. Burada vaka sayısı 4-5. Ölüm ise, haftada 2 ya da 3 olarak kaldı. Yunanistan’a geçen hafta Katar’dan gelen turistlerde koronavirüs çıktı. Yunanistan otomatikman Katar ile uçak seferlerini durdurdu. Şu an sınırlarını sadece vaka sayısının az olduğu ülkelerle açtı” dedi.
Yunanistan’ın İngiltere, İspanya ve İtalya ile de hâlâ sınırlarını açmadığı bilgisini paylaşan Millas, temmuz ayında Yunan hükümetinin yeniden bir değerlendirme yapacağını söyledi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin bu konuda etkili olmadığını ifade eden Millas, Yunanistan’ın turiste ihtiyacı olduğunu ve gelmesi için de elinden geleni yaptığını dile getirdi:
Türkiye’den gelecek turistleri de görmemezlikten gelmesi mümkün değil. Sanıyorum Yunanistan’ın korktuğu şey şu: Vaka sayısı yüksek ülkelerden turist gelirse, diğer ülkelerden gelecek turistlerin bundan çekinmesinden korkuyor olabilir.
© The Independentturkish