Araştırmacılar nesneleri "hissederek" cips kadar kırılgan nesneleri tutabilen robotik el geliştirdi.
MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) tarafından geliştirilen iki yeni araç giderek büyüyen yumuşak robotik alanında çığır açabilir. Yumuşak robotik geleneksel katı ekipmanlar yerine yumuşak ve esnek maddeler kullanılan yeni nesil robotlara deniyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Genellikle yaşayan organizmalardan ilham alınarak tasarlanan bu yumuşak robotlar çok yönlü işlevsellikleri sayesinde de birçok fayda sunuyor. Sert robotlara göre çok daha incelikli çalışabilmelerine rağmen şu ana kadar etkileşime girdikleri nesneleri algılama yeteneğinden yoksundular.
Bu durumun üstesinden gelmek için araştırmacılar robotlarını bir dizi nesneyi "görüp sınıflandırmalarını" sağlayacak çeşitli sensör, kamera ve yazılımlarla donattı.
MIT Profesörü ve CSAIL Direktörü Daniela Rus "Dünyayı hissederek görebilmelerini istiyoruz. Yumuşak robotik eller patates cipsi gibi narin objelerden süt şişeleri gibi ağır objelere kadar bir dizi nesneyi tutabilmesini sağlayacak sensörlü dış katmana sahip" dedi.
Araştırmada geliştirilen ilk robot, 2019'da MIT ve Harvard Üniversitesi'den araştırmacıların yaptığı koni şeklindeki robotik tutucuydu. Venüs sinekkapanı bitkisine benzer şekilde nesnenin üzerine kapanarak çalışan robot, bu sayede kendi ağırlığının 100 katına varan bir dizi tuhaf biçimli nesneyi tutabilmişti.
Dokunma sensörlerinin eklenmesiyle robot neyi tuttuğunu anlayabildi ve uygulanan basınç miktarını buna göre ayarladı. Sensörler deneyde kullanılan 10 nesneyi yüzde 90'dan yüksek doğruluk oranıyla tanımlayabildi.
Sensörler hakkında bilgi veren makalenin baş yazarı, MIT'den Josie Hughes "Diğer yumuşak dokunma sensörlerinden farklı olarak bizimki hızla üretilebilir, mevcut tutuculara eklenebilir, hassasiyet ve güvenilirlik sergiler. Bu sensörlerin imalat sektöründe paketleme veya kaldırma gibi birbirinden farklı bir dizi uygulamaya uyarlanabilecek yeni bir yumuşak algılama yöntemi sağlamasını umuyoruz" dedi.
İkinci robot "daha incelikli, insanınkine benzeri algı" sağlamak için tendonlara benzeyen bir mekanizma ve bir dizi sensörden yararlanan, yenilikçi "GelFlex" parmaklar kullanıldı.
Ekip artık algılama algoritmalarını daha detaylı şekilde ayarlamayı ve bükmek gibi daha karmaşık parmak düzenlemelerini geliştirmeyi umuyor.
Her iki robota ait detaylar 2020 Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı'nda sunulacak bir çift makalede yer aldı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral
© The Independent