Bilim insanlarına göre Samanyolu sıcak bir haleyle çevrili

11 Ekim 2018'de Kolombiya'nın Hulia bölgesindeki Tatacoa Çölü'nde çekilen gökyüzü fotoğrafındaki Samanyolu Galaksisi ve Hint inciri (AFP)

Yeni araştırmaya göre galaksimiz, bilim insanlarının daha önce düşündüğünden çok daha sıcak bir haleyle çevrili.

Üstelik diğer galaksiler de aynı sıcak halkayla çevrili olabilir.

Bilim insanları toz, gaz ve karanlık maddeden oluşan, galaksimizin etrafını saran bu halenin bilinenden en az 10 kat sıcak olduğu sonucuna zaten ulaşmıştı. Ancak bu ölçümün herhangi bir yerde görülebilen bir duruma mı işaret ettiğini, yoksa halenin özellikle sıcak bir kısmına mı ait olduğunu söylemek mümkün olmamıştı.

Şimdi yeni araştırma, söz konusu ekstrem sıcaklıkların aslında hale boyunca saptanabileceğini ve başka galaksilerin etrafındaki benzer yerlerde de bulunabileceğini gösteriyor.

ABD'deki Ohio Devlet Üniversitesi'nden astronomi profesörü Smita Mathur, "Bunun kesinlikle her yerde geçerli olduğunu söyleyemeyiz çünkü halenin bütününü analiz etmedik" dedi. "Ancak artık biliyoruz ki ilk araştırmada gördüğümüz sıcaklıklar istisna değil. Ve bu çok heyecan verici."

Yeni bulgular araştırmacıların haleleri anlamasını, aynı zamanla bunların ve sardıkları gezegenlerin oluşumunu kavramasını sağlayabilir. Söz konusu hale, galaksimiz Samanyolu'yla evrenin kalanı arasındaki sınırı işaretliyor. Bu nedenle galaksilerin nasıl geliştiği ve değiştiğiyle ilgili ipuçları sunması da mümkün.

Mathur, "Bu haleleri oluşturan elementler ve oradaki sıcaklıklar hakkında bilgi edinmeye çalışıyoruz" dedi.

Bu şeyleri bilmek galaksilerin evrenin kalanıyla nasıl bağlantı kurduğunu, nasıl oluştuğunu ve elementlerin nereden gelmiş olabileceğini daha iyi kavramamızı sağlayabilir.

Araştırmacılar ilk olarak, Avrupa Uzay Ajansı'nın işlettiği ve aksi takdirde Dünya atmosferi tarafından engellenecek olan X-ışınlarını toplayan XMM-Newton Uzay Teleskobu'nu kullanarak halenin ısısını ölçtü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Samanyolu Galaksisi'ndeki belirli bir doğrultuya odaklanarak elde edilen veriler, halede beklenen daha yüksek sıcaklıklar olduğunu gösterdi. Ancak bu, durumun her yerde böyle olduğu anlamına gelmiyordu.

Üç çalışmanın da üst düzey araştırmacısı Marthur, Amerikan Astronomi Topluluğu'nun bu hafta internet üzerinden gerçekleştirdiği toplantıdaki sunumunda şu ifadeleri kullandı:

İlk çalışma, halenin bildiğimizden çok daha sıcak olduğunu gösterdi ancak tüm galaksi boyunca durumun böyle olup olmadığını ya da teleskobun doğrultulduğu noktadan gelen bilinmeyen bir kuvvetin neden olduğu bir sapmayı algılayıp algılamadığını göstermedi.

Ardından Suzaku adlı bir Japon X-ışını teleskobunu kullanan araştırmacılar, dört farklı doğrultuya bakarak Samanyolu'nun halesine dair veriler topladı. Evrenin sıcaklığına dair önceki bulguları doğrulayan bu ölçümler, aynı zamanda halenin diğer kısımlarının da sıcak olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar aynı zamanda 200 milyon ışık yılı uzakta ve Samanyolu'yla benzer şekil ve boyutlardaki NGC 3221 isimli başka bir galaksinin verilerini de inceledi. Bu araştırma, söz konusu galaksinin halesinin de hemen hemen bizimki kadar sıcak olduğunu gösterdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU