Yahudilerin 8. yüzyıldaki dini törenlerinde kenevir yaktığı keşfedildi

Uyuşturucu, yanmasına yardımcı olması için hayvan gübresiyle karıştırılıyordu. Yanma, psikoaktif etkiye neden oluyordu

İsrail Müzesi'nde yeniden inşa edilen tapınağın görünümü (İsrail Müzesi)

Yanan kenevirin bir ritüelde kullanımının dünyadaki bilinen en eski örneği, M.Ö. 8. yüzyılın başlarında İsrail'deki Tel Arad'da saptandı.

İsrail Müzesi'nden ve Volcani Center'dan (İsrailli bir tarım araştırma merkezi) araştırmacılar, keşfi 28 Mayıs'ta yayımladı.

Uyuşturucu, ilk olarak 1960'larda kazılan Yahuda tapınağında keşfedilen ve büyük olasılıkla sunak olarak kullanılan iki kalker monolitte bulundu. Keşfi, Kudüs İbrani Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü gerçekleştirdi.

Monolitlerin üst yüzeylerinde korunmuş halde bulunan ve tanımlanamayan koyu renkli bir materyal vardı. Materyalin teterahidrokanabinol (THC), kannabidiol (CBD) ve kannabinol (CBN) gibi kanabinoid tortularına sahip olduğu tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Keşfedilen diğer organik kalıntılar hayvan dışkısına yoruldu ve kenevirin “hafif ısınmayı sağlamak” için gübreyle karıştırıldığını düşündürdü. Buharlaşmaya yardımcı olması için hayvansal yağla karıştırılmış tütsü de tespit edildi.

Bileşiklerin solunması için ısı gerekiyor. Bu da keneviri karboksilden anında arındırıyor. Karboksilden arındırılmış THC insanlarda psikoaktif bir etkiye neden olabildiğinden, uyuşturucunun törenin bir parçası olarak tüketilmiş olması mümkün.

Araştırmacılar Eran Arie, Baruch Rosen ve Dvory Namdar, "Halüsinojenik maddeler çeşitli komşu kültürlerden bilinmektedir ancak bu, Yahuda Krallığı'nda bulunan ilk halüsinojenik madde kanıtı" diye yazdı.

Bu sunaklar, tahminen 10 yıl kadar kısa bir zaman aralığında kullanılmış gibi görünüyor. Sadece bir maddenin keşfedilmesi, tek bir sunağın tekrar tekrar kullanıldığı ya da sunakların kullanımdan sonra temizlendiği anlamına geliyor.

Üç araştırmacı ayrıca, "Psikoaktif materyallerin kullanımı, tarih öncesi dönemden beri eski Yakın Doğu ve Ege kültürlerinden de iyi biliniyor. Görünüşe göre kenevir muhtemelen, Arad'daki kült törenlerinin bir parçasıydı ve esrimeyi artırmak için kasıtlı bir psikoaktif olarak kullanıldı. Eğer öyleyse bu, konunun Yahuda kültündeki ilk kanıtı" dedi.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU