Oxford'un geliştirdiği koronavirüs aşısının "başarı şansı sadece yüzde 50"

Araştırmacı, "En azından biraz daha, Kovid'in kalmasını istemek gibi tuhaf bir durumdayız" diyor

Oxford'daki Jenner Enstitüsü'nden Profesör Adrian, laboratuvarının koronavirüs aşısı için "aşırı ümitlenilmemesi" yönünde uyarıda bulundu (Reuters)

Bir koronavirüs aşısı için çalışan Oxford Üniversitesi bilim insanları, aşının sadece yüzde 50 başarı şansına sahip olabileceğini söyledi.

Üniversitenin Jenner Enstitüsü'nden proje lideri Adrian Hill, The Sunday Telegraph'a verdiği röportajda işe yarar bir aşının hayata geçmesinin hiç de kesin olmadığını söyledi ve "aşırı ümitlenilmemesi" için uyarıda bulundu.

Ancak bu uyarı, ilk kez Profesör Hill'in Oxford'daki laboratuvarında yaratılan aşıdan 400 milyon doz üretilmesini öngören 1,2 milyar dolarlık (yaklaşık 8 milyar 170 milyon TL) anlaşmayı duyuran ilaç devi AstraZeneca'yı caydırmadı.

AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, pazar günü katıldığı The Andrew Marr Show'da, Britanya halkının Eylül'de hazır olabilecek aşıya ilk erişenlerden olacağını söyledi.

Soriot şu ifadeleri kullandı:

Evet, gerçekten Britanya hükümetinden 100 milyon doz aşı siparişi aldık ve bunlar Britanya halkına gidecek.
Ve şüphesiz, Eylül'den itibaren, bu aşı dozlarını aşılama için Britanya hükümetine vermeye başlayacağız.

Ancak Soriot, sonbaharda aşı verilmesinin hâlâ iki faktöre bağlı olduğunu belirtti. Birincisi, ilacın işe yaraması; ikincisiyse ülke nüfusunda hatırı sayılır oranda Kovid-19'lu kalması. Aksi takdirde aşılamanın verimini göstermek güç olacak.

Soriot "Aşı işe yaramalı ve meselelerden biri bu. Diğer meseleyse şu: Aşı işe yararsa da bunu gösterebilmemiz gerekiyor. Hastalık kaybolmadan olabildiğince çabuk davranmalıyız ki aşının etkili olduğunu gösterebilelim" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jenner Enstitüsü ve Oxford Aşı Grubu, şempanzelerden alınan bir virüsü kullanarak Ocak'ta aşı geliştirme çalışmalarına başlamıştı.

18 ile 55 yaşları arasındaki 160 sağlıklı gönüllüyle yapılan ilk test aşamasının ardından, çalışma şimdi 10 bin 260 kişiye kadar test yapılmasını ve çocuklarla yaşlıların da dahil edileceği şekilde gönüllülerin yaş aralığının genişletilmesini içeren ikinci ve üçüncü aşamalara ilerlemeye hazırlanıyor.

Virüs çok az yayılırsa yeterli sayıda gönüllünün ona yakalanmayacağını ve aşının işe yarayıp yaramadığını testin kesin olarak söyleyemeyeceğini The Sunday Telegraph'a belirten Hill, şu ifadeleri kullandı:

Bu, virüsün kaybolmasına ve zamana karşı bir yarış.
Bu yıl daha önce, Eylül'e kadar etkili bir aşı geliştirme ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söylemiştik. Ama şu anda, yüzde 50 hiçbir sonuç alamama ihtimalimiz var.
En azından biraz daha Kovid'in kalmasını istemek gibi tuhaf bir durumdayız.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU