Ünlü fotoğrafçı Sebastiao Salgado, Brezilya hükümetinin koronavirüs salgını sırasında çaba sarf etmemesi halinde Amazon'un yerli halklarının “soykırımla” karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Amazon'da altın madencileriyle ilgili çektiği çarpıcı fotoğraflarla üne kavuşan Brezilya doğumlu Salgado, AFP’ye verdiği röportajda, ortada “büyük bir felaket tehlikesi” olduğunu söyledi ve sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yla ilgili eleştirilerini dile getirdi.
Bazı tahminler, Amerika kıtasının yerli nüfusunun yüzde 90'ının Avrupalıların ilk gelişinden sonra yaşanan hastalıklar nedeniyle yok olduğunu gösterirken Salgado, “Altın madencileri, ağaç kesiciler, çiftçiler ve dini grupların bu insanların topraklarını istila etmesiyle birlikte koronavirüse karşı hiçbir antikor geliştirmemiş yerli halkların hastalığa yakalanmasına dair büyük bir risk var” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Salgado’nun Amazon halklarını korumak için harekete geçme çağrısında bulunduğu kampanyaya şimdiye kadar aralarında Madonna, Oprah Winfrey ve Brad Pitt gibi ünlü isimlerin de bulunduğu yaklaşık 250 bin kişi imza attı.
“Soykırım riskinin bir abartı olmadığını” söyleyen ünlü fotoğrafçı, “Ben böyle diyorum. Soykırım bir etnik grubun ve kültürün ortadan kaldırılmasıdır… Sergiledikleri duruş yüzde 100 yerli halkların aleyhine olduğu için Bolsonaro hükümetinin bizi bu yöne götürdüğüne inanıyorum” diye konuştu.
Brezilya’nın salgının Güney Amerika’daki merkezi haline gelmesiyle ülkenin en büyük şehri Sao Paulo’daki hastanelerin "neredeyse çökmeye yakın" olduğunu kaydeden Salgado, can kaybına yönelik tehdidin "nüfusun büyük kısmı" için sürdüğünü ifade etti.
Bolsonaro’nun tecride karşı çıktığını hatırlatan Salgado, “Virüsün ormanın içlerine girmesi halinde bu insanlara yardım edecek hiçbir vasıta yok. Mesafeler çok uzak. Yerli insanlar kaderlerine terk edilecek” dedi.
Ancak Brezilya Yerli Halk Derneği'ne göre virüs, şimdiye dek 537 pozitif vaka ve 102 ölümle 40 yerli gruba çoktan bulaştı.
Koronavirüsün "çevre ve gezegenin yok edilmesinin de bir ürünü" olduğunu vurgulayan Brezilyalı fotoğraf sanatçısı, bu sürecin yine de insanlara yeniden düşünme imkanı verdiğini ekledi.
Kasabalar ve kentlerde yaşayan yabancılara döndük. Kentleri besleyebilmek için her şeyi yok ediyoruz… Yeni ve düzgün şekilde işleyen, üretken bir sistem oluşturmalıyız.
Brezilya'da 300 etnik gruba mensup yaklaşık 800 bin yerli nüfusunun olduğu tahmin ediliyor.
Ölümcül virüsü hafif bir gribe benzeterek küçümseyen Bolsonaro, yerli halka ayrılmış bölgelerin ağaç kesiciler ve çiftçiler tarafından istila edilmesini desteklemek ve bu insanları koruyabilecek devlet kurumlarını dağıtmakla suçlanıyor.
Diğer taraftan koronavirüs salgınında dünyada üçüncü sıraya yükselen Brezilya’da enfekte kişi sayısı 300 bine, can kaybı da 20 bine yaklaştı.
Independent Türkçe AFP