Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı" ile ilgili Twitter hesabından bilgi verdi.
İlk kez 23 Kasım 2004’te yürürlüğe giren ve Türkiye’de markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaları, uluslararası pazarlarda yer etmeleri için, üretim, pazarlama, satış, danışmanlık aşamalarında destekleyen markalaşam programı TURQUALITY®’ye yönelik yenilikler açıklandı.
Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nın döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine yönelik olarak uygulanan programdaki markaların 'hedef pazar' esasına dayalı bir sistemle desteklenebilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların tamamlandığını söyledi.
(3/4) Hayata geçirilen bu yeni destek sistemi; markalarımızın daha fazla sayıda pazarda varlık göstererek bu pazarlarda kalıcı olmalarına zemin hazırlayacak.
— Ruhsar Pekcan (@pekcan) May 20, 2020
Karara göre hizmet sektöründeki markaları, yeni girecekleri her pazarda ayrı ayrı olmak üzere beşer yıl desteklenecek. Kurumsal altyapının geliştirilmesine yönelik destekler ise ilk 5 yıl boyunca sağlanacak.
Bu desteklerin cari işlemler dengesine etkisine de değinen Pekcan, "Hayata geçirilen bu yeni destek sistemi, markalarımızın daha fazla sayıda pazarda varlık göstererek bu pazarlarda kalıcı olmalarına zemin hazırlayacak. Bu sayede ülkemizin hizmet gelirleri sürdürülebilir şekilde artarak, hizmet sektörlerinin cari işlemler dengesine olan katkısı olumlu yönde devam edecek" ifadelerini kullandı.
İstihdam edilecek aşçıdan danışmalık harcamalarına kadar destekleniyor
2015 yılında gerçekleştirilen mevzuat çalışmaları çerçevesinde hazırlanan 2015/8 sayılı “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” ile 2015/9 sayılı “Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar” 02 Haziran 2015 tarihli ve 29374 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
2015/9 sayılı karar, sektörlerin hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerdeki ürün ve hizmet tesciline ilişkin harcamaları ile markaların yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri belli bir oranda karşılıyor. TURQUALITY® Programı kapsamında karşılanan diğer bazı destekler ise şöyle:
Pazara girişte avantaj sağlayan belge/sertifikalara ilişkin eğitim, danışmanlık, belgelendirme giderleri,
Şirket/kuruluş tarafından aynı anda istihdam edilen en fazla beş aşçı/şef, yazılımcı, mühendis ve sağlık kuruluşları için tercüman istihdamına yönelik giderleri,
Hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelere ilişkin olarak gerçekleştirdikleri reklam, tanıtım ve pazarlama harcamaları,
Açtıkları aynı anda azami 50 mağaza/lokanta/kafeye ilişkin kira, depo için ardiye gideri,
Belediye giderleri, anılan birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ve komisyon harcamaları ile hukuki danışmanlık gibi birçok giderler yüzde 50 oranında destekleniyor.
Independent Türkçe