Çinli bilim insanları geliştirdikleri ilacın Kovid-19 pandemisini aşıya gerek bırakmadan sonlandırabilmesini umuyor.
Çin'in prestijli Pekin Üniversitesi'nden araştırmacılar ilacın hem virüsün bulaştığı kişileri daha kısa sürede iyileştireceğini hem de virüse karşı kısa süreli bağışıklık geliştirmelerini sağlayabileceğini açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Üniversitedeki Pekin İleri Genom Geliştirme Merkezi'nin direktörü Sunney Şie, AFP'ye yaptığı açıklamada ilacın hayvan deneylerinde başarılı olduğunu açıkladı.
Şie "Nötralize edici antikorları deney faresine enjekte ettikten 5 gün sonra virüs yoğunluğunun 2 bin 500 faktör düştüğünü gördük. Bu da ilaç adayının tedavisel etkisi olduğu anlamına geliyor" dedi.
Yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) önce Çin'de görülmüş ve oradan tüm dünyaya yayılmıştı. Dünya genelinde virüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığına karşı tedavi ve aşı yarışı başlamıştı.
Yeni ilaç ne yapıyor?
Çinli araştırmacıların geliştirdiği yeni ilaç, insanların bağışıklık sisteminin virüsün hücreleri enfekte etmesini önlemek için salgıladığı nötralize edici antikorları kullanıyor.
Hakemli tıp dergisi Cell'de yayımlanan makaleye göre, Şie'nin ekibi ilacı iyileşmiş 60 Kovid-19 hastasının kan örneklerindeki antikorlardan aldığı örneklerle sağladı.
Antikor tedavisinin hastalık için tedavi adayı olduğunu belirten Şie, ilacın hastaların iyileşme süresini kısalttığını ve virüse karşı kısa süreli bağışıklık kazandırabileceği de belirtildi.
Zira etkisiz hale getirilmiş antikorların deney farelerine virüsten önce enjekte edilmesi halinde farelerin enfeksiyon kapmadığı ve kanlarında virüs tespit edilmediği açıklandı.
"Uzmanlığımız tek hücre genomiği üzerine. İmmünoloji ya da viroloji değil. Ancak tek hücre genomiği yaklaşımı nötralize edici antikorları etkili şekilde bulduğunda heyecanlandık" ifadelerini kullandı.
"Klinik insan deneyi planları yolda" diyen ve ilacın bu yıl içinde kullanıma hazır olabileceğini de açıklayan Şie "Umarım bu nötralize edici antikorlar pandemiyi durduran ilaç olur. Pandemiyi etkili bir ilaçla hatta aşıya gerek kalmadan durdurabiliriz" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yeni tip koronavirüs aşısının 12 ile 18 ay arasında geliştirilmesi gerektiği uyarasında bulunmuştu.
Independent Türkçe, AFP