Dört büyük sektörün yıllık ciro artışında yüzde 77 gerileme: Konaklama yüzde 34 gelir kaybetti, kıyafet satışları yüzde 37 düştü

TÜİK’in verilerine göre virüs salgını nedeniyle sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinin cirolarında ciddi düşüş var. Perakende sektörünün tek kazananı gıda ve tütün olurken, sanayi üretimi bir ayda yüzde 7,1 geriledi

Fotoğraf: Reuters

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dört büyük sektörün (sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet) mart ayında cirosunun nasıl değiştiğini, perakende sektörünün satışları ile sanayi üretiminin aynı dönemde ne seviyeye geldiğini açıkladığı verilerini yayınladı. 

Buna göre 143 binden fazla insana bulaşan, 4 bine yakın insanın yaşamına mâl olan koronavirüsün hem üretimi hem tüketimi durdurmasıyla sektörler de önemli ciro kaybına uğradı. 

TÜİK’in verilerine göre şubatta yıllık yüzde 22,9 artan ciro, martta yüzde 5,2 arttı. Yani, cirodaki yıllık artış oranı yüzde 77 geriledi. 

Aylık değişim oranlarına bakıldığında ise şubatta bir ayda yüzde 2,1 artan toplam ciro, martta yüzde 9 azaldı. 

Dört büyük sektörün cirolarının hemen hemen tamamında ise hem yıllık bazda hem aylık bazda gerileme var: 
 

  Yıllık değişim Aylık değişim
Sanayi Yüzde 5,2 artış Yüzde 9 azalış
İnşaat  Yüzde 21,4 azalış Yüzde 16,2 azalış
Ticaret Yüzde 11,5 artış Yüzde 7,5 azalış
Hizmet Yüzde 2,2 azalış Yüzde 17,1 azalış 


Salgın nedeniyle kapanan kafe, restoran ve otellerin ağırlığını oluşturan hizmetler sektörüne bakıldığında "Konaklama ve yiyecek" bir ayda yüzde 33,8 ciro kaybetti. Aynı grubun yıllık kaybı ise yüzde 17,9. 

Sanayi sektöründe üretimi en çok düşen “dayanıklı tüketim malları” 

TÜİK’in açıkladığı diğer bir veri ise sanayi üretim endeksi. 

Buna göre sanayi üretimi bir ayda yüzde 7,1 azaldı. Yıllık azalış ise yüzde 2. 

Madencilik ve taşocakçılığı, imalat, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörleri ile diğer sektörlerdeki aylık ve yıllık üretim değişikliğini TÜİK, şu grafikte toparladı. 
 


Tekstil ve giyim satışları bir ayda yüzde 37 geriledi 

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında mağazalarının tamamına yakınını kapatmak zorunda kalan perakende sektöründe de durum farklı değil. 

Şubatta yıllık bazda yüzde 11,7 artan perakende satışları, martta yüzde 0,2 azaldı. Martta yıllık bazda satışları artan tek ürün yüzde 17 ile gıda, içecek ve tütün.

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2020 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 8,1 azaldı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 17,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 6,9 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 8,9 arttı.
 


Aylık cirosu yüzde 8,1 azalan perakendenin yıllık cirosu ise 8,1 arttı. Şubat ayında sektörün yıllık ciro artışı yüzde 22,5’ti. Yani yıllık ciro artışında yüzde 64’lük bir düşüş oldu. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU