Koronavirüs sonrası bekleyen tehlike: Hareketsizliğe bağlı hastalıklar

Kabızlık, bel ve boyun ağrıları gibi şikayetlerin çoğaldığı tecrit döneminde hareketin azaltılmaması uyarısında bulunan uzmanlar, lif tüketiminin artırılıp, zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmasını öneriyor

“İnaktif bireylerin kanser riski, yüzden 11 daha fazladır” / Fotoğraf: Pixabay

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle evlere kapanılan şu günlerde bireylerin hareket kabiliyeti kısıtlandı.

Genel olarak salgın öncesi dönemdeki fiziksel aktiviteden çok daha azı gerçekleştirilir hale geldi.

Koronavirüs tecridinde karşılaşılabilecek sağlık sorunları arasında bağırsak hastalıkları ve ortopedik rahatsızlıklar ön plana çıktı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu ile İstinye Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir'den Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Cem Köroğlu, salgın nedeniyle evlere kapanılan dönemde oluşabilecek hastalıklara ilişkin değerlendirmede bulunarak, neler yapılması gerektiğini anlattı.

"Bedensel ve ruhsal sıkıntılar başlar"

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, özellikle hareketin azaldığı karantina döneminde bağırsak sağlığına ilişkin şu sözleri söyledi:

Sedanter yaşayan bağırsakların hareket kabiliyeti azalır, sindirim ve emilim yetenekleri sekteye uğrar. Tüm bunlar birlikte enerji ve sağlıklı bağırsak içeriği üretiminde azalmaya neden olur. Sonuçta bağırsaklarda sağlıklı dost mikropların sayısı azalır ve bedensel ve ruhsal sıkıntılar başlar. Ayrıca vücudun en büyük bağışıklık organı olan bağırsaklar aracılığıyla bağışık sistemimizinde kötü çalışmasına neden olur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Hareketsizlik bu dönemde kabızlığın başlıca nedeni"

Prof. Başaranoğlu, az hareket etmenin gastrointestinal sistemde neden olabileceği hastalıklara ilişkin şöyle konuştu:

Bu etkileri 2 gruba ayırabilirim. Birinci grupta karaciğer yağlanması, safra kesesinde çamur ve taşların oluşumuna neden olması, pankreas’ta yağlanma yapmasıdır. İkinci gruptakiler ise bağırsaklarda gaz gelişimi ve şişkinlik nedeni olması, mide ve bağırsakların boşalmasını geciktirip reflüye, mide boşalma güçlüğü ve karında şişkinliğe, ağız kokusuna neden olabilmesidir. Ayrıca, gaz ve şişkinliğin yanısıra hareketsizlik bu dönemde kabızlığın başlıca nedenidir. Fiziksel inaktivite kolon kanserlerinin yüzde 10’una sebep olduğu bulunmuştur. 

Prof. Dr. Metin Başaranoğlu Bezmialem Vakıf Üniversitesi.jpg
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu / Fotoğraf: Bezmialem Vakıf Üniversitesi

 

"İnaktif bireylerin kanser riski, yüzde 11 daha fazladır"

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, düşük fiziksel aktivite gerçekleştiren bireylerin kanser riskinin diğer kişilere oranlara daha yüksek olduğuna da dikkat çekti:

İnaktif bireylerin kanser riski, yüzde 11 daha fazladır.

"Alkolden uzak durun"

Yıkıcı etki meydana gelmeden harekete geçmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Başaranoğlu, hareketi artırmanın yanı sıra tüketilecek gıdalara da dikkat edilmesi ve özellikle alkolden uzak durulması gerektiğini belirtti.

"Lif tüketimini artırın"

Lif tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Başaranoğlu, "Ayrıca, bağırsak mikrobiyotasının iyi yöne evrilmesi için günlük lif tüketimimizi 35-40 grama çıkarmamız gerekir. Bunu sağlamak için günde 4-5 porsiyon meyve (özellikle armut, elma, portakal) ve sebze tüketmek gerekir. Ayrıca baklagiller ve tam buğday ekmek de iyi lif kaynaklarıdır. Evde yapılan yoğurt da iş görür" dedi.

 

Gıda manav sebze meyve AA pazar.jpg
Fotoğraf: AA

 

İçeceklere de değinen Prof. Dr. Başaranoğlu, vücudun su ihtiyacının hava sıcaklığına ve cinsiyete göre değiştiğini belirtse de günde ortalama 2 litreden az  tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Başaranoğlu, günde bir tane maden suyunun yanı sıra aşırıya kaçmamak koşuluyla demleme çay, ayran, Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahvenin de tüketilebileceğini söyledi.

Başaranoğlu, bol miktarda fruktoz şurubu, trans-yağ ve koruyucu içeren cips, bisbüvi, çikolata, şekerlemeler ve  baklava gibi şerbetli tatlılar, gazlı içecekler ve çeşitli şekerli meşrubatların tüketilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Spor egzersiz pilates Pixabay.jpg
Egzersizlere ilişkin uzman bir eğitmenden yardım alıp, bilinçli şekilde spor yapmak gerekiyor / Fotoğraf: Pixabay

 

"Bu dönemde kaslarda kısalma ve zayıflamalar yaşanabilir"

Salgın nedeniyle evlere kapanılan şu dönemde hareketin kısmen azalması nedeniyle karşılaşılacak sorunları ve buna karşı neler yapılması gerektiğini İstinye Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir'den Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Cem Köroğlu'na da sorduk.

"İlerleyen yaş ile birlikte daha fazla görülen eklem ağrısı, kireçlenme, kas ve omurga ağrıları karantina sürecinde artış gösterebilir" diyen Köroğlu, "Karantina süreciyle birlikte hareketsiz yaşam daha da arttı. Dolayısıyla bu hareketsiz kalma durumu, özellikle ileri yaşta kas ve iskelet problemlerine yol açmaya başladı. Özellikle bu dönemde kaslarda kısalma ve zayıflamalar yaşanabilir" uyarısında bulundu.

 

Op. Dr. Cem Köroğlu Ortopedi bölümü Liv Hospital.jpg
Op. Dr. Cem Köroğlu / Fotoğraf: İstinye Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir

 

"Omurgamız hareket için yaratılmıştır, oturmak, dinlenmek ya da yatmak için değil"

"Şuan maalesef insanlar evlerinde hareketsiz kalıyor ama omurgamız hareket için yaratılmıştır, oturmak, dinlenmek ya da yatmak için değil!" diyen Dr. Cem Köroğlu, fiziksel aktivitenin azalmasının, eklem sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Neler yapılması gerektiğine ilişkin ise Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Cem Köroğlu, evde bazı basit egzersizler yaparak eklem ve kas ağrılarının hafifletilmesi gerektiğini belirtti.

Köroğlu, böylece kasların boyunu uzatarak, sırt, bel ve bacak ağrılarının kısmen önüne geçilebileceğini kaydetti.

"Tendon yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ile eklem ağrıları..."

Cem Köroğlu, sözlerini "Günlük egzersizlerin aksatılması halinde, karantina öncesindeki rutine dönüldüğünde kas, tendon yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ile eklem ağrılarıyla daha çabuk ve şiddetli şekilde yüzleşiriz" ifadeleriyle noktaladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU