Normalleşmenin ilk adımları yarın atılacak... İBB, "Toplu ulaşımda aksaklık yaşanabilir" uyarısını yineledi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, normalleşmenin ilk adımlarının hayata geçirileceği yarın için toplu ulaşım uyarısı yaptı

Fotoğraf: AA

Koronavirüs ile mücadelede kapsamında yarından itibaren bazı alanlarda normalleşme adımları atılacak olsa da toplu taşımadaki kısıtlamalar 11 Mayıs Pazartesi günü de devam edecek.

Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yapılan açıklamada İstanbulluların herhangi bir sıkıntı yaşamaması için bazı uyarılarda bulunuldu.

İBB, toplu taşıma kullanımının yoğun saatlerinde mümkün olduğunca taşıtların kullanılmamsı, araçlara maskesiz binilmemesi ve sosyal mesafenin korunması gerektiğini bildirdi.

8 Mayıs Cuma günü toplu taşımada 1 milyon 336 bin geçişin gerçekleştiği bilgisini paylaşılan açıklamada, bunun sıkı tedbirlerin uygulandığı ve sosyal izolasyona uyulan 20 Mart’tan itibaren en fazla toplu taşıma kullanılan gün olduğunu belirtildi. 

İBB, yüzde 100 kapasiteyle çalışacak

Pazartesi günü İETT'nin yüzde 100 kapasite ile çalışaca ifade edilen açıklamada, salgın tehlikesinin sürmesi nedeniyle mümkün olduğunca evde kalınarak herkes sağlığını korumaya davet edildi. 

Süren toplu taşıma kısıtlamaları sebebiyle otobüslere ve metrolara koltuk sayısının yarısı kadar yolcu alınabilineceği vurgulandı.

Ayakta da oturan yolcunun yarısı kadar vatandaşın taşınıcağı hatırlatıldı. 

Bu 100 kişilik bir otobüsün yaklaşık 25 kişi, bin 600 kişilik bir metronun 300 kişi taşıyabileceği anlamına kaydedildi.

Bu nedenle pazartesi günü duraklarda yolcuların bekleme sürelerinin artabileceğine dikkat çekilen açıklamada, herkesi sabırla yeni ve boş araç gelene kadar beklemeleri gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada, “Pazartesi günü ve sonrasında toplu taşımada elimizde olmayan nedenlerle siz değerli yolcularımızın bir bölümü mağduriyet yaşayabilir. Kıymetli halkımıza, tekrar belirtmek isteriz ki salgın tehlikesi sürmektedir ve mümkün olduğunca evde kalarak lütfen sağlığınızı koruyunuz” denildi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İBB’den uyarılar

 İBB açıklamasında ifadelere yer verildi: 

Salgın halen devam etmektedir, zorunlu olmadıkça lütfen evden çıkmayınız.

Toplu taşımayı kullanmak yerine mümkünse yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih ediniz.

Toplu taşımayı kullanmak zorundaysanız, yoğun saatlerde değil sabah 10:00’dan sonra akşam da 16:00’dan önce toplu taşıma araçlarını kullanınız.

Otobüs duraklarında, metro istasyonlarında fiziki mesafenizi en az 1-2 metre ile koruyun.

Maskesiz toplu taşıma araçlarına binmek yasaktır. Ayrıca yüzeylere, merdiven korkuluklarına, toplu taşıma araçlarındaki tutamaçlara dokunmamaya özen gösteriniz.

Kullandığınız maske ve eldivenleri lütfen çöp poşetlerine atınız. Ellerinizi yüzünüze sürmeyiniz ve toplu taşıma kullanımından sonra ellerinizi yıkayınız.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU