Google, akıllı şehir planlarını koronavirüs nedeniyle sonlandırdı

Proje daha önce veri gizliliği endişeleri nedeniyle eleştirilerin hedefindeydi

Projenin büyüklüğü daha önce 190 dönümden 12 dönüme düşürülmüştü (Reuters)

Google ve Google’a ait şirketleri bir çatı altında toplamak için 2015 yılında kurulan Alphabet’in bünyesinde bulunan Sidewalk Labs, Kanada’nın Toronto şehrinde oluşturmayı planladığı akıllı şehir projesini Kovid-19 nedeniyle iptal etti. 

Şirket bir süredir Toronto’da ilk dijital şehri kurma çabaları üzerine çalışıyordu. Şirketin CEO’su Dan Doctoroff, planın kaldırılmasını “benzeri görülmemiş ekonomik belirsizliğe” bağladı. 

BBC'nin haberine göre proje daha önce bir takım tartışmalar yaratmış ve Sidewalk Labs heveslerini sınırlamaya zorlanmıştı. 

Doctoroff yaptığı açıklamada, “Benzeri görülmemiş bir ekonomik belirsizlik dünyada ve Toronto’da emlak piyasasını sardığı için, 12 dönümlük projeyi, gerçekten kapsayıcı ve sürdürülebilir bir toplum oluşturmak için Waterfront Toronto ile birlikte geliştirdiğimiz planın temel kısımlarından ödün vermeden finansal olarak uygulanabilir kılmak çok zor hale geldi” dedi. 

Son iki buçuk yıl içinde geliştirdiğimiz fikirlerin özellikle satın alınabilirlik ve sürdürülebilirlik konusunda büyük kentsel sorunların üstesinden gelmek üzere oluşturulan çalışmalara anlamlı bir katkı sağlayacağına inanıyorum.

Bahsi geçen projenin veri gizliliği konusundaki endişeler nedeniyle uzun süredir eleştirildiği aktarıldı. 

 

 

Sidewalk Labs’ın, 2017’de tasarladığı projede sürücüsüz otomobiller ve sensörler aracılığıyla her yerden erişilebilecek internet bağlantılı bir bölge inşa edilecekti. Binalar sürdürülebilir şekilde inşa edilecek, yollar ve bisiklet yolları ısıtılacaktı. 

Şirketin başlangıçta planlanandan çok daha büyük bir site geliştirmeyi tasarladığı ortaya çıktığında, şirket dijital bir laboratuvar oluşturmakla suçlanmıştı. 

Daha sonra Sidewalk Labs’in planlarını incelemek için bağımsız bir kurul oluşturulmuş ve bazı fikirlerin sırf “teknoloji için teknoloji” niteliği taşıdığı ve bunların muhtemelen gereksiz olduğu belirtilmişti. 

Şirket nihayetinde planına devam etmek için kesin olmayan bir onay vermiş ve projenin büyüklüğünü 190 dönümden 12 dönüme kadar indirmişti. 

Öte yandan sitenin gelişimini denetlemekle görevli Waterfront Toronto başkanı Stephen Diamond, “Her ne kadar umduğumuz sonuç bu olmasa da Waterfront Toronto, Sidewalk Labs’a vizyonu, çabası ve hem şirketin hem de çalışanlarının Toronto’nun geleceğine verdiği birçok özveri nedeniyle teşekkür ediyor” dedi. 

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU