Apple'ın cep telefonu takibi, Amerikalıların tecrit kısıtlamalarını giderek daha çok ihlal ettiğini gösterdi

Mart ayında otomobil sürmek, yürümek ve toplu taşıma araçlarını kullanmak önemli ölçüde azalmaya başlamıştı

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre ABD'de Kovid-19 nedeniyle 56 binden fazla kişi hayatını kaybetti (AFP)

Ülkenin bazı kesimlerinde sosyal mesafe önlemleri gevşerken cep telefonu verileri daha fazla Amerikalının tekrar seyahate çıktığını ortaya koydu.

Koronavirüs pandemisi ABD sağlık sistemine ve ekonomisine darbe vururken Amerikalıların çoğu da geçen ay kısmen veya tamamen evde kalmaları yönündeki emrin altındaydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart itibariyle seyahatlerde düşüş yaşanmaya başlanmış ve yeni virüsün yayılmasını önlemek için büyük şehirlerdeki insanlar toplu taşımadan kaçınmıştı.

Apple'ın 13 Ocak'ta ortaya çıkan Kovid-19'un erken aşamalarından beri dünyada hareketliliği izleyen Haraketlilik Eğilimleri Raporu, Amerikalıların son günlerde daha fazla yürüyüşe çıktığını ve araç kullandığını ortaya çıkardı. Ocak ayından bu yana hareketliliği izleyen bir grafikte toplu taşıma kullanımı mart ortalarından beri sürekli düşük vaziyette kalırken yürüyüş ve otomobil kullanımında hafif bir artış görülüyor.

Sadece geçen hafta kaydedilmiş olsa da bu hafif artış, ülkedeki bölgelerde koronavirüsten ötürü hastaneye yatma ve ölüm oranlarında bir azalma yaşanırken ABD'de insanların sosyal mesafe önlemlerini gevşetmeye başladığının göstergesi olabilir.

Ocak ve şubattaki verilere göre ABD'de toplu taşıma yüzde 75 oranında düşerken otomobil kullanmada sadece yüzde 27, yürümedeyse yüzde 40 düşüş gözlemlendi. Bu rakamlar nisan ayının başlarından biraz daha fazla. Virüsün merkez üssü New York'ta toplu taşımada yüzde 86, yürümede yüzde 65, otomobil sürmedeyse yüzde 42 düşüş yaşandı.

Seyahatlerdeki artışın başlaması Kolorado, Georgia, Indiana ve Güney Karolina da dahil birçok eyaletin ekonomilerinin bir kısmını yeniden açmaya çalışmasıyla devam edebilir.
 


Apple elindeki verileri Apple Haritalar'ın insanların cep telefonlarını taşırken nasıl seyahat ettiğini ölçmek için kullandığı aracından yararlanarak derledi. Teknoloji devi kullanıcılara verilerin anonim olduğunun ve gizliliği korumak için toplandığının garantisini verdi.

Yaptığı açıklamada Apple, "Haritalar hareketlilik verisini kullanıcının Apple kimliğiyle ilişkilendirmiyor, Apple da kullanıcının bulunduğu yerlerin geçmişini tutmuyor. Yeni internet sitesi Apple Haritalar'dan toplanan toplu verileri kullanarak büyük şehirler ve 63 ülke ya da bölge için hareketlilik eğilimlerini gösteriyor" dedi.

Washington Post'taki habere göre, Maryland'deki araştırmacılar da Amerikalıların sosyal mesafe önlemlerini gevşetmeye başladıklarını ve daha fazla seyahat ettiklerini keşfetti.

Maryland Üniversitesi Maryland Ulaşım Enstitüsü'nün baş araştırmacısı ve yöneticisi Lei Zhang gazeteye "Gördüğümüz şeyin gerçek olmadığını umduk ama oradaydı" dedi.

Öyle görünüyor ki toplu olarak biraz yorulmuşuz. Anlaşılan insanlar daha fazla seyahat etmek için kendiliğinden gevşiyorlar.

Ayrıca cep telefonu verilerini inceleyen araştırmacılar, ülke genelinde evde kalan, yani gün boyunca konumlarını değiştirmeyen ortalama insan sayısının 17 Nisan'da yüzde 33'ten yüzde 31'e düştüğünü tespit etti.

Halk sağlığı uzmanları evde kalan Amerikalıların sayısındaki bu azalmayı "karantina yorgunluğu" diye nitelendirdi.

Fakat Donald Trump'ın koronavirüsle mücadele koordinatörü Dr. Deborah Birx sosyal mesafe önlemlerinin yaza kadar devam edebileceğini söyledi.

Pazar günü ulusal televizyonda konuşan Dr. Birx, enfeksiyon ve ölüm oranlarındaki azalma eğiliminin yeni virüsün zaptedildiğine dair ülkede "büyük umut" kaynağı yaratırken, "sosyal mesafenin yaz boyu bizimle birlikte olacağını" söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU